Φόβοι Μόσχας για blitzkrieg του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία λόγω… Bayraktar!

Το Κίεβο συμφώνησε με την Άγκυρα για την εξαγωγή του τουρκικού “Bayraktar” στην Ουκρανία. Τα drone αυτά θεωρούνται ότι είναι οι κύριοι θριαμβευτές του πρόσφατου πολέμου στο Καραμπάχ. Πιστεύεται, ότι με τη βοήθειά τους, οι στρατηγοί του Κιέβου ονειρεύονται να επαναλάβουν το blitzkrieg του Καραμπάχ στο Ντόνμπας. Αλλά τι θα δώσει η Ουκρανία στην Τουρκία σε αντάλλαγμα;

Των Irina Yarovaya, Nikolay Vasil’yev, Artur Priymak
ΠΗΓΗ: VZ.RU

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας χρειάζονται τα τουρκικά drone και το Κίεβο είναι έτοιμο να επεξεργαστεί μια εναλλακτική κοινής παραγωγής τους με μεταφορά τεχνολογίας. Αυτό ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας Andriy Taran. “Τα σύγχρονα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν τα χαρακτηριστικά που χρειαζόμαστε”, είπε, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν σχέδια συμπαραγωγή UAV με την Τουρκία”.

«Και εδώ δεν μιλάμε μόνο για τη δημιουργία μιας εταιρείας, αλλά για τη μεταφορά τεχνολογιών. Όπως γνωρίζετε, η Ουκρανία διαθέτει τεχνολογίες που μπορούν να μεταφερθούν σε τουρκικές εταιρείες», μεταφέρει τα λόγια του υπουργού το TASS. Τη Δευτέρα, ο Taran υπέγραψε συμφωνία με τουρκικές εταιρείες για την παραγωγή οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης στο Κίεβο τουρκικής αντιπροσωπείας που ηγείτο ο επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας Ismail Demir.

Νωρίτερα, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ο Στρατηγός Ρούσλαν Χομάτσακ, υποσχέθηκε ότι το 2021 το Κίεβο θα αγοράσει πέντε ακόμη τουρκικά Bayraktar TB2. Πιθανότατα, η Τουρκία ενδιαφέρεται η Ουκρανία να καταστεί ο εκτελεστικός κρίκος της τεχνολογικής αλυσίδας για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροχημάτων, πιστεύει ο αρχισυντάκτης του περιοδικού “Οπλοστάσιο της Πατρίδας” Alexei Leonkov.

«Προφανώς, τα «Bayraktar» θα συναρμολογηθούν από στην Ουκρανία με τη βοήθεια φθηνής εργασίας. Το γεγονός ότι η ουκρανική στρατιωτική βιομηχανία λειτουργεί με αμερικανικές επιδοτήσεις, επιδρά στο τελικό φθηνό κόστος, δηλαδή, η Άγκυρα θα μεταφέρει στην πραγματικότητα μέρος του κόστους συναρμολόγησης των αεροσκαφών της στην Αμερική», δήλωσε ο ειδικός στην εφημερίδα VZGLYAD.

Ίσως το ενδιαφέρον της Άγκυρας για την αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας τροφοδοτήθηκε επίσης από την απειλή των δυτικών κυρώσεων – οι Ηνωμένες Πολιτείες μόλις εισήγαγαν μακροχρόνιες κυρώσεις, απαγορεύοντας την εξαγωγή υλικών για τις ανάγκες της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των τουρκικών αμυντικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Ismail Demir, δήλωσε ο Leonkov.

Ωστόσο, άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι η σύναψη της συμφωνίας με το Κίεβο δεν σχετίζονται με τις κυρώσεις των ΗΠΑ. «Η Άγκυρα επιδιώκει καθαρά εμπορικό όφελος. Έχει ήδη αποκτήσει πρόσβαση στους κινητήρες του διάσημου εργοστασίου Motor Sich και τώρα είναι έτοιμη να μεταφέρει τη δική της τεχνολογία στην Ουκρανία, βέβαια όχι την πλέον πρόσφατη.

Σε τελική ανάλυση, δεν την απειλεί με μεγάλες απώλειες: η εταιρία Baykar Makina, η οποία παράγει drones, στο μεταξύ, ήδη δημιουργεί αεροχήματα εντελώς διαφορετικού επιπέδου”, εξήγησε ο Andrey Frolov, αρχισυντάκτης του περιοδικού Export Arms.

«Το Κίεβο έχει ήδη αποκτήσει έξι τουρκικά Bayraktars πριν από ένα χρόνο και αναμένεται να αυξήσει σταδιακά τον αριθμό τους σε 50. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός Taran άρχισε να μιλά για το γεγονός ότι θα ήταν ωραίο να παράγονται τα αεροσκάφη στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο σε αυτό, απλώς διατύπωση επαίνων που απευθύνεται στους Τούρκους φίλους, μια επιθυμία να τους ευχαριστήσουν», δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Οι Ουκρανοί δεν έχουν καμία πιθανότητα να παράγουν ανεξάρτητα, αεροχήματα όπως το Bayraktar. Ο προϋπολογισμός τους είναι πολύ μικρός, όπως και η αγορά, οπότε υπό τις τρέχουσες συνθήκες δεν είναι ρεαλιστικό”. Όπως σημείωσε η εφημερίδα VZGLYAD, μία από τις κύριες ανακαλύψεις του πρόσφατου πολέμου στο Καραμπάχ ήταν οι μαζικές επιθέσεις των τουρκικών οπλισμένων αεροχημάτων “Bayraktar TB2” που κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Baykar Makina.

Το drone, που πιστεύεται ότι βοήθησε το Αζερμπαϊτζάν να νικήσει την Αρμενία, πήρε το όνομά του από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας. Επιπλέον, για τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόκειται σχεδόν για οικογενειακή επιχείρηση. Ο σημερινός επικεφαλής της εταιρείας, Selcuk Bayraktar, είναι γαμπρός του.

Όσον αφορά την Ουκρανία, ο εξοπλιστικός γίγαντας συνεργάζεται μαζί της επιτυχώς για πολύ καιρό. Το 2018, η Baykar Makina παρουσίασε το πρώτο δείγμα του drone Akinci – μια κοινή ανάπτυξη Τούρκων και Ουκρανών μηχανικών. Αυτή η συσκευή είναι εξοπλισμένη με κινητήρα που κατασκευάζεται στο εργοστάσιο Ivchenko-Progress στο Zaporozhye – ο κινητήρας είναι 3,5 φορές πιο ισχυρός από τον κινητήρα του Bayraktar.

Το οπλισμένο αερόχημα “Akyndzhi” (σ.σ. ίσως η τυποποίησή του σε ουκρανική υπηρεσία) μπορεί να πετάξει στα 12 χιλιάδες μέτρα, να μεταφέρει έως 900 κιλά οπλισμό σε εξωτερικούς αναρτήρες και έως 450 κιλά στα εσωτερικό της ατράκτου. Το drone είναι εξοπλισμένο με πυραύλους και βόμβες, καθώς και με ηλεκτρονικά συστήματα αναγνώρισης και πολέμου.

Πέρυσι το Κίεβο αγόρασε και δοκιμάζει Bayraktar TV2. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, το ποσό αυτής της σύμβασης ήταν 69 εκατομμύρια δολάρια. Τα αεροσκάφη που αγοράστηκαν από την Ουκρανία είναι εξοπλισμένα, ειδικότερα, με τουρκικές βόμβες υψηλής ακρίβειας MAM-L.

Αυτές οι βόμβες με σύστημα καθοδήγησης λέιζερ χρησιμοποιήθηκαν από το Αζερμπαϊτζάν στις πρόσφατες μάχες στο Καραμπάχ. Η κεφαλή MAM-L είναι εξοπλισμένη με φορτίο τόσο θερμοβαρικών όσο και τύπων διασποράς – δηλαδή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταστροφή τόσο βαρέως εξοπλισμού και υποδομών, όσο και μεγάλων συγκεντρώσεων προσωπικού του εχθρού.

Ως αποτέλεσμα της σύμβασης, πέρυσι οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν περίπου 12 TB2 Bayraktar εξοπλισμένα με πυρομαχικά κατηγορίας MAM-L και MAM-S, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Την ίδια χρονιά, ο ουκρανικός στρατός που εκπαιδεύτηκε από Τούρκους εκπαιδευτές χρησιμοποίησε αυτά τα UAV σε ελιγμούς και το έδαφος ήταν όσο το δυνατόν πιο κοντά στο Ντόνμπας.

Η στενή συνεργασία μεταξύ της Άγκυρας και του Κιέβου όσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροχήματα μάχης, συνεχίστηκε και κατά το τρέχον έτος. Τον Ιανουάριο η προαναφερθείσα Ivchenko-Progress υπέγραψε σύμβαση με την Baykar Makina για την προμήθεια κινητήρων turboprop και turbojet για UAV και πυραύλους κρουζ.

Τον Αύγουστο, υπήρχαν αναφορές ότι το Κίεβο προσέφερε στην Άγκυρα την δυνατότητα να αγοράσει μερίδιο 50% στην Zaporizhzhya – Motor Sich, κορυφαία εταιρεία παραγωγής κινητήρων αεροσκαφών. Αυτό το πρόγραμμα, ωστόσο, δεν υλοποιήθηκε. Όπως σημείωσε το ουκρανική σάιτ Defense Express, στα τέλη Οκτωβρίου η τουρκική πλευρά αρνήθηκε να αγοράσει μετοχές της Motor Sich και αποφάσισε να αντικαταστήσει τους ουκρανικούς κινητήρες για το UAV με αντίστοιχους δικούς της.

Η Baykar Makina εξήγησε ότι τα UAV χρειάζονται εμβολοφόρους κινητήρες αυτής της κατηγορίας, τους οποίους η Motor Sich, δυστυχώς, δεν παράγει. Αλλά την ίδια στιγμή, η Baykar Makina διαβεβαίωσε τους εταίρους του Κιέβου – η απόφαση δεν σημαίνει περικοπή της συνεργασίας με το ουκρανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα.

Στη συνέχεια, στα τέλη Οκτωβρίου, ο Ουκρανός Υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών Oleg Urusky είπε ότι οι Τούρκοι αναζητούν θέση στην Ουκρανία για την από κοινού παραγωγή drone. Σύμφωνα με τον Urusky, η Άγκυρα θα εξασφαλίσει επενδύσεις, ενώ η Ουκρανία χρειάζεται μόνο μια πλατφόρμα.

Εν τω μεταξύ, οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις συνέχισαν να δοκιμάζουν τα αεροσκάφη που αγοράστηκαν σε συνθήκες πραγματικού πολέμου. Στα τέλη Νοεμβρίου, τα “Bayraktar” μαζί με τους αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους FGM-148 Javelin δοκιμάστηκαν στην περιοχή Nikolaev, στο χώρο εκπαίδευσης Shirokiy Lan, ανέφερε το “Ukraine.ru”. Σύμφωνα με το σενάριο των ασκήσεων, ο ουκρανικός στρατός επιχείρησε σε συνθήκες χρήσης του ηλεκτρονικού πολέμου από τον εχθρό. Στα τέλη Νοεμβρίου, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προσομοίωσαν επίθεση Bayraktar στην Κριμαία.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι η ίδια η Ουκρανία παράγει drone για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα τουρκικά όσον αφορά τις προδιαγραφές τους. Τα δικά τους αεροσκάφη λειτουργούν εδώ και πολύ καιρό για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στη γραμμή επαφής στο Ντόνμπας. Σύμφωνα με τη Λαϊκή πολιτοφυλακή του Λουγκάνσκ, ουκρανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν πολιτικές υποδομές.

Επίσης, τα UAV πραγματοποιούν εναέρια αναγνώριση, για να κατευθύνουν τις βολές του πυροβολικού. Όπως σημειώνεται από την “Komsomolskaya Pravda”, οι δημοκρατίες του Ντόνμπας, φοβούνται ότι η ταχεία ανάπτυξη του οπλοστασίου των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σημαίνει ότι το Κίεβο ετοιμάζει ένα blitzkrieg ανάλογο με αυτόν που συνέβη στο Καραμπάχ.

«Το Κίεβο δηλώνει τη δέσμευσή του για μια ειρηνική διευθέτηση. Ανακύπτει το ερώτημα: γιατί λοιπόν μια φτωχή χώρα με μια τεράστια τρύπα στον προϋπολογισμό αγοράζει Bayraktars; Έχουν άλλα σημεία όπου μπορούν να τα εφαρμόσουν; Όχι, αγοράζουν Bayraktars για να τα χρησιμοποιήσουν στο Ντονμπάς», δήλωσε ο Rodion Miroshnik, σύμβουλος του επικεφαλής ΛΔ του Λουγκάνσκ, εκπροσώπου της δημοκρατίας στις συνομιλίες του Μινσκ, στην εφημερίδα VZGLYAD.

Οι δηλώσεις του Προέδρου Ζελένσκι και οι πραγματικές ενέργειες του Κιέβου είναι ουσιαστικά αντίθετες, ανέφερε η πηγή. «Με τη δηλωμένη επιθυμία για ειρήνη, πρέπει να συγκεντρωθούν χρήματα για να αποκατασταθεί το Ντόνμπας. Και για να ρίξουμε όλη μας τη δύναμη σε μια πολιτική και διπλωματική διευθέτηση, να συμφωνήσουμε σε ένα μοντέλο συνύπαρξης και γενικά να λύσουμε το ζήτημα της ασφάλειας. Αυτό δεν συμβαίνει», παραπονέθηκε ο εκπρόσωπος του Λουγκάνσκ.

Η Ουκρανία παίρνει τεράστια δάνεια, αγοράζει Bayraktars, παραγγέλνει ορισμένα πολεμικά πλοία στη Μεγάλη Βρετανία και κάνει παρόμοια πράγματα. Κατά συνέπεια, ο στόχος είναι στρατιωτική δράση χρησιμοποιώντας, στην περίπτωση αυτή, μη επανδρωμένα αεροσκάφη”.

Ωστόσο, το Ντόνμπας θα έχει κάτι για να απαντήσει στις επιθέσεις των Bayraktar, λέει ο Miroshnik. «Τον Μάιο του 2014, η Ουκρανία άρχισε να χρησιμοποιεί drones για αεροπορικές επιδρομές στο Λουγκάνσκ, Ντονιέτσκ, Σουχοντόλσκ. Στη συνέχεια κτύπησαν κατοικημένες περιοχές με τα αεροσκάφη τους. Αλλά μέχρι τον Αύγουστο, όλη η αεροπορία της Ουκρανίας είχε εξαντληθεί. Επομένως, τώρα να πούμε ότι θα είμαστε εντελώς άοπλοι μπροστά σε μια ντουζίνα “Bayraktar” είναι αφελές”, συνόψισε ο εκπρόσωπος του Λουγκάνσκ.