Φωτιά στις μπαταρίες λιθίου προκάλεσε το δυστύχημα στο υποβρύχιο Losharik AS-31;

Περισσότερες πληροφορίες για το δυστύχημα του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Losharik AS-31 (Project 210, Project 10831) δημοσιεύτηκαν στα ρωσικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες στο υποβρύχιο ξέσπασε φωτιά στους πειραματικούς συσσωρευτές λιθίου (Lithium) με αποτέλεσμα τα μέλη του πληρώματος να επιλέξουν την πλήρωση του χώρου των συσσωρευτών με θαλασσινό νερό για να αποφύγουν την επέκταση της φωτιάς στον τομέα του πυρηνικού αντιδραστήρα του υποβρυχίου τύπου E-17.

Όπως φαίνεται οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει μία νέα γενιά συσσωρευτών τεχνολογίας Lithium τους οποίους δοκίμαζαν στο συγκεκριμένο υποβρύχιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν υπήρξε αστοχία στους συσσωρευτές αυτούς και πρόκληση φωτιάς. Συνολικά 14 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν από τα τοξικά αέρια που εκλύθηκαν κατά την διάρκεια του δυστυχήματος ενόσω το υποβρύχιο βρισκόταν σε κατάδυση σε βάθος 300 μέτρων.

Το υποβρύχιο Losharik AS-31 έχει μήκος 70 μέτρα εκτόπισμα σε κατάδυση 2100 τόνους μπορεί να καταδυθεί σε βάθη όπως 2.000-2.500 μέτρα και παραδόθηκε στο Ρωσικό Ναυτικό το 2003.