Φιλότιμες προσπάθειες προώθησης EF-2000 Typhoon στην Πολωνία…

Επιθετική προώθηση του ευρωπαϊκού μαχητικού τέταρτης γενιάς EF-2000 Typhoon (Eurofighter) επιχειρεί η κοινοπραξία κατασκευής του στην Πολωνία η οποία αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμό στο μέλλον για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων MiG-29 και Su-22.

Η εταιρία επιχειρεί να ανατρέψει την προτίμηση που δείχνει η χώρα στα αμερικανικά μαχητικά, την οποία μάλιστα κάποτε είχαν ψέξει, ότι μόλις έγινε δεκτή στην ΕΕ έσπευσε να παραγγείλει μαχητικά F-16 αντί να στηρίξει την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία!

Η κοινοπραξία του «ευρωμαχητικού» υποστηρίζει ότι η αεροναυπηγική βιομηχανία της Πολωνίας θα ευεργετηθεί από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και υπόσχεται εκτεταμένη συμμετοχή στη μελλοντική εξέλιξη του μαχητικού, όμως η απουσία νέων παραγγελιών είναι προφανές ότι αδυνατίζει το επιχείρημα, ενώ ρόλο θα παίξει και το κόστος λειτουργίας ενός κατά τα άλλα πολύ ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού προϊόντος.

Οι αναφορές στο Typhoon γίνονται από τους υπευθύνους της κατασκευάστριας εταιρίας στην Πολωνία όπου βρίσκονται, με αφορμή την πολωνική έκθεση όπλων «MSPO 2017».

Στα επιχειρήματα που προβάλλονται για να πειστεί η πολωνική πλευρά, είναι η επιπρόσθετη ασφάλεια που προσφέρουν οι δύο έναντι του ενός κινητήρα, αλλά και η δυνατότητας υπερηχητικής πτήσης χωρίς τη χρήση μετάκαυσης (supercruise), δηλαδή υπάρχει οικονομία…