Φεριντούν Σινιρλίογλου… Ένα επίλεκτο στέλεχος της τουρκικής διπλωματίας

Η επιστολή που κατέθεσε η Άγκυρα στον ΟΗΕ με τις συντεταγμένες της –κατ’ ισχυρισμό– τουρκικής υφαλοκρηπίδας επανέφερε στο προσκήνιο το όνομα του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ. Ο πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου δεν είναι διπλωμάτης της σειράς. Έχει, εξάλλου, υπογράψει και άλλες τέτοιες επιστολές, με τις οποίες η Άγκυρα επιχειρεί όχι μόνο να δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλά και να αντλήσει νομιμοποίηση για κατάφωρα παράνομες θέσεις και δραστηριότητές της αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Ο ανώτατος Τούρκος διπλωμάτης είναι πολύ γνωστός στο ελληνικό υπουργείο, δεδομένου ότι έχει πλούσιο βιογραφικό και ενεργή εμπλοκή στα ελληνοτουρκικά. Έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών, υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ήταν μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπίας στις διμερείς διερευνητικές επαφές.

Αν και ήταν επίλεκτο στέλεχος της διπλωματικής υπηρεσίας επί μετακεμαλικού καθεστώτος, κατάφερε και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Τούρκου προέδρου. Ο Ταγίπ Ερντογάν τον θεωρεί έναν από τους καλύτερους γνώστες των θεμάτων που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της τουρκικής διπλωματίας.

Ο πρέσβης Φεριντούν Σινιρλίογλου έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με το Κυπριακό κι όχι μόνο σε ρόλο διεκπεραιωτή. Θεωρείται από τους λίγους διπλωμάτες, οι οποίοι διαμορφώνουν αντιλήψεις και κατ’ επέκταση πολιτική σ’ όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει παίξει κεντρικό ρόλο στη χάραξη της τουρκικής πολιτικής στην κυπριακή ΑΟΖ. Κάποιοι ενθυμούνται τη δική του επίσημη παρέμβαση στον ΟΗΕ, με την οποία είχε εκτοξεύσει κατηγορίες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ελλήνων Κυπρίων.

Για την ακρίβεια είχε υποστηρίξει ότι «το 1963 εκδίωξαν τους Τουρκοκύπριους από τα σπίτια τους και τα θεσμικά όργανα και, από το 1963 έως το 1974, πραγματοποίησαν ένοπλη εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έπρεπε να ζήσουν σε θύλακες υπό πολιορκία που αντιστοιχούσαν στο 3% της επιφάνειας του νησιού». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΣΡΑΗΛ