Κίνα, μεγαλύτερη απειλή για τις ΗΠΑ, όχι η Ρωσία – FBI

To FBI αναφέρει, πως διεξάγει έρευνες σε 50 πολιτείες των ΗΠΑ για εμπορική κατασκοπία από την Κίνα, για αντικείμενα από την αγροτική παραγωγή μέχρι την υψηλή τεχνολογία.

Ο επικεφαλής του FBI Κρις Ρέι δήλωσε πως αν και η Ρωσία συνεχίζει να εμπλέκεται σε κακόβουλες επιχειρήσεις κατά των ΗΠΑ με σκοπό να ενσπείρει διχόνοια, αλλά, μακροπρόθεσμα, η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή. «Πιστεύω πως η Κίνα, όσον αφορά την αντικατασκοπία, αποτελεί την ευρύτερη και πλέον σημαντική απειλή για τις ΗΠΑ», είπε.

«Μιλάμε για εμπορική κατασκοπία, αλλά και κλασική κατασκοπία που διεξάγεται μέσω προσώπων, αλλά και με κυβερνομέσα. Διεξάγουμε έρευνες για εμπορική κατασκοπία σε 50 πολιτείες που όλες δείχνουν Κίνα και αφορούν από το καλαμπόκι στην Αϊόβα, μέχρι τις ανεμογεννήτριες στη Μασαχουσέτη. Η Κίνα αποτελεί άλλο είδος απειλής», ανέφερε.

«Προφανώς η ρωσική απειλή είναι σημαντική και πρέπει να αντιμετωπιστεί επιθετικά, αλλά η Κίνα προσπαθεί να αναδειχθεί σε μοναδική οικονομική υπερδύναμη. Θέλει να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στον ρόλο αυτό. Πρόκειται για παιχνίδι σε βάθος χρόνου. Αφορά την έρευνα και την τεχνολογία, αφορά τα πάντα από την αγροτική παραγωγή μέχρι την υψηλή τεχνολογία», τόνισε.

Δήλωσε επίσης ότι η κινεζική απειλή είναι πιο «δύσκολη» διότι συχνά εμπλέκονται και ιδιωτικοί δρώντες σε αυτή. Ο διευθυντής του FBI προέβη στα ανωτέρω σχόλια λίγο μετά την συνάντηση Τραμπ – Πούτιν.