Φανερή η ενόχληση της Άγκυρας από την προσέγγιση ΗΠΑ και Κύπρου

“Το μνημόνιο συμφωνίας που υπογράφηκε ανάμεσα στον ελληνοκυπριακό τομέα και τις ΗΠΑ στις 12 Σεπτεμβρίου 2020 και προβλέπει¨Κέντρο ασφάλειας ξηράς, ανοιχτής θάλασσας και λιμανιών¨ δεν υπολογίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά. Αυτό το μνημόνιο συμφωνίας δεν εξυπηρετεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και βλάπτει την επίλυση του κυπριακού”.

“Τα βήματα που έκαναν οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα με την άρση του εμπάργκο προς την ελληνοκυπριακή πλευρά και την ένταξη της στο πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης διαταράσσουν την ισορροπία ανάμεσα στους δύο λαούς στο νησί και κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι αξιοσημείωτο ότι αντίθετα με τα έθιμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο, κατά την επίσκεψή του στο νησί δεν συναντήθηκε με την τουρκοκυπριακή πλευρά.

“Είναι βέβαια ότι το μόνο αποτέλεσμα αυτών των μέτρων πού αποκλείουν τους Τουρκοκύπριους που έχουν ίσα δικαιώματα με τους Ελληνοκυπρίους, θα είναι η ενίσχυση της αδιαλλαξίας των Ελληνοκυπρίων, ενώ αυτή η προσέγγιση είναι βέβαιο πως δεν θα κάνει την ελληνοκυπριακή πλευρά να ακολουθήσει συμβιβαστική στάση στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος. Καλούμε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην παραδοσιακά ακολουθούμενη πολιτική ουδετερότητας τους και να συμβάλλουν με προσπάθειες στην επίλυση του Κυπριακού”, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, φανερά ενοχλημένο.

ΠΗΓΗ: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ