F-35I Adir για καταστολή της αεράμυνας στην Κύπρο… σε μια άσκηση-μήνυμα στην Τουρκία

Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο πραγματοποιείται η διμερής Ισραηλο-κυπριακή στρατιωτική άσκηση Ονήσιλος – Γεδεών 2018 στην ευρύτερη περιοχή του κυπριακού FIR και σε μεγάλο τμήμα της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρώτη άσκηση πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο και πιο συγκεκριμένη το τριήμερο 26-28 Μαρτίου 2018 τόσο με την χρήση αεροναυτικών δυνάμεων, όσο και χερσαίων δυνάμεων που επιχείρησαν επί του κυπριακού εδάφους.

Αυτή την φορά, οι Ισραηλινοί πρόκειται να χρησιμοποιήσουν συνολικά 80 αεροσκάφη διαφορετικών τύπων (μαχητικών, ιπτάμενα ραντάρ, ιπτάμενα τάνκερ, ηλεκτρονικού πολέμου κλπ) εκ των οποίων και εδώ είναι το σημαντικότερο στοιχείο πρόκειται να συμμετάσχουν και τα νεοπαραληφθέντα F-35I Adir.

Μάλιστα σύμφωνα με πηγές από το Ισραήλ τα αεροσκάφη της Αεροπορίας του Ισραήλ θα πραγματοποιήσουν και αποστολές καταστολής αεράμυνας SEAD (Suppression of Enemy Air Defense). Συνολικά η Αεροπορία του Ισραήλ έχει παραλάβει μέχρι σήμερα 14 F-35I Adir τα οποία έχουν ενταχτεί σε υπηρεσία και κάποια από αυτά έχουν ήδη συμμετάσχει σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Πιο συγκεκριμένα πριν από επτά μήνες αριθμός μαχητικών F-35I Adir συμμετείχε στην επιχείρηση House of Cards πλήττοντας ιρανικούς στόχους στη Συρία, οι οποίοι βρίσκονταν σε ένα ιδιαίτερα προστατευόμενο περιβάλλον από εξελιγμένα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα όπως SA-5, SA-2, SA-22 και SA-17.

Όπως φαίνεται οι Ισραηλινοί φαίνονται αρκετά ικανοποιημένο με το αεροσκάφος και διαθέτουν πλέον την αυτοπεποίθηση για να χρησιμοποιήσουν το F-35I Adir ευρύτατα ακόμη και σε περιοχές με ιδιαίτερα ενισχυμένη αεράμυνα, πόσο δε σε μια περιοχή που ανήκει σε φιλική χώρα.

Παράλληλα με τη συμμετοχή των F-35I Adir στην Ισραηλο-κυπριακή στρατιωτική άσκηση αυτή, οι Ισραηλινοί στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για την αποφασιστικότητα του Τελ Αβίβ να αποκτήσει παρουσία και στην ευρύτερη Αν. Μεσόγειο, ένα γεωγραφικό χώρο που η Τουρκία επιδιώκει να οικειοποιηθεί και να την μετατρέψει στην “Γαλάζια της Πατρίδα” σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας.

Το Τελ Αβίβ όμως δεν ξεχνά ότι τα ζωτικά του οικονομικά του συμφέροντα (βλ. φυσικό αέριο), αλλά και η γραμμή επικοινωνίας με τη Δύση και διατήρησης στη ζωή του εβραϊκού κράτους, περνά από την θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, ενός φιλικού κράτους, που όμως βρίσκεται υπο ημικατοχή με ευθύνη των δυτικών πολιτικών του παρελθόντος.

Θα είναι επομένως ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε την αντίδραση της Τουρκίας σε αυτή την νέα Ισραηλο-κυπριακή στρατιωτική άσκηση, αφού μέχρι σήμερα η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία αρκείτο στην αποστολή ενός ιπτάμενου ραντάρ τύπου E-7T AEW&C στα δυτικά της Κύπρου, ακολουθώντας μια πορεία που σχημάτιζε ένα μισοφέγγαρο καλύπτοντας τα δύο δυτικά άκρα, βόρειο και νότιο του νησιού σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τις ακτές της Κύπρου.

Σύμφωνα δε με νεώτερες πληροφορίες πράγματι οι Τούρκοι έχουν στείλει από το πρωί το ιπτάμενο ραντάρ τύπου E-7T AEW&C με σειριακό αριθμό 13-002 στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου για να παρακολουθήσουν εκ του ασφαλούς τις δραστηριότητες των Ισραηλινών οι οποίοι χρησιμοποιούν μαζικά τα ιπτάμενα τάνκερ τύπου KC-707 που απογειώνονται από την αεροπορική βάση Nevatim για τον ανεφοδιασμό των F-15 και F-16 της Ισραηλινής Αεροπορίας.