ΕΥΡΩΠΗ: Οι μουσουλμάνοι αυξάνονται, οι χριστιανικοί πληθυσμοί μειώνονται

Η θρησκεία εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος πολλών σύγχρονων κοινωνιών, επηρεάζοντας τους νόμους και τη συμπεριφορά των ανθρώπων, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι πιστοί με άλλους στον κόσμο. Οι θρησκείες θα εξαφανιστούν σύντομα άραγε; Παρά τα όσα προδικάζουν, υπάρχουν λίγες ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Αυτό που αλλάζει είναι η σύνθεση των πιστών στον κόσμο.

Γράφει ο Paul Ratner

Ο χριστιανισμός υπήρξε η μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου για χιλιετίες, αλλά η πρωτοκαθεδρία του θα μπορούσε να τελειώσει κάποια στιγμή μέσα στον 21ο αιώνα καθώς ενισχύεται το Ισλάμ. Οι μουσουλμάνοι είναι η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη θρησκευτική ομάδα στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα του Ερευνητικού Κέντρου Πιου (Pew Research Center), αυξάνοντας στο διπλάσιο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ενώ ο παγκόσμιος πληθυσμός πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 32% στις επόμενες δεκαετίες, ο αριθμός των Μουσουλμάνων θα αυξηθεί πιθανώς κατά 70%, από 1,8 δισ. που ήταν το 2015 θα φτάσει τα 3 δισ. το 2060. Μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε αυτή τη θρησκευτική ομάδα το 31,1% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ σήμερα οι μουσουλμάνοι αποτελούν το 24,1%.

Προς το παρόν, ο Χριστιανισμός είναι η θρησκεία στην οποία πιστεύει το 31% των ανθρώπων στη Γη, αναφέρει η έρευνα. Αλλά υπάρχει τάση, οι χριστιανοί στην Ευρώπη να πεθαίνουν ταχύτερα από ό, τι γεννιούνται νέοι. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η Ευρώπη θεωρείται η καρδιά της χριστιανικής θρησκείας, ακόμα και αν εξαπλώνεται γρήγορα στην Αφρική.

Μεταξύ του 2010 και του 2015, οι θάνατοι χριστιανών στην Ευρώπη ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά σχεδόν έξι εκατομμύρια, ενώ μόνο η Γερμανία αντιστοιχούσε σε 1,4 εκατομμύρια περισσότερους χριστιανούς που έχασαν τη ζωή τους από ό, τι γεννήθηκαν. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ