Εξευτελισμός του Σουλεϊμάν “μεγαλοπρεπή”… από μια χούφτα άνδρες

Μετά την ήττα του στις πύλες της Βιέννης το 1529 ο Τούρκος σουλτάνος Σουλεϊμάν, ο λεγόμενος «μεγαλοπρεπής» υποχώρησε ταπεινωμένος. Η αντεπίθεση των Αψβούργων που ακολούθησε ήταν εν μέρει μόνο επιτυχής. Οι Αυστριακοί απέτυχαν να καταλάβουν τη Βούδα, αλλά κατέλαβαν το Γκραν και άλλα οχυρά κατά μήκος του Δούναβη. Σε απάντηση ο Σουλεϊμάν σχεδίασε μια νέα εισβολή στα αυστριακά εδάφη με στόχο και πάλι τη Βιέννη.

Το 1532 ξεκίνησε επικεφαλής μιας μεγάλης στρατιάς 120.000 ανδρών. αφού πέρασε τον ποταμό Δράβο στο Όσιγεκ και αντί να ακολουθήσει την συνήθη οδό προς τη Βιέννη, στράφηκε στα αυστροκρατούμενα ουγγρικά εδάφη του αρχιδούκα Φερδινάνδου. Κατά την πορεία τους οι Τούρκοι κατέλαβαν 17 μικρές πόλεις και φρούρια, σπέρνοντας τον θάνατο και τον πανικό. Ο Φερδινάνδος υποχώρησε εσπευσμένα αφήνοντας μόνο 700 άνδρες στην μικρή οχυρή πόλη Γκινς (σημερινό Κίζεγκ της Ουγγαρίας).

Πάντως ο Σουλεϊμάν είχε ήδη χάσει πολύ χρόνο. Όταν η τεράστια στρατιά του έφτασε μπροστά από τη μικρή πόλη το ημερολόγιο έγραφε 5 Αυγούστου. Αυτό πρακτικά σήμαινε πως το Γκινς έπρεπε να καταληφθεί άμεσα αν ήθελε να προλάβει να κινηθεί προς τη Βιέννη πριν φτάσει πάλι το φθινόπωρο και οι βροχές του.

Εξάλλου οι Αυστριακοί είχαν συγκεντρώσει ισχυρές δυνάμεις και μια μακρά πολιορκία με την ανάλογη φθορά που συνεπαγόταν ήταν το τελευταίο που ήθελε. Το Γκινς απείχε ελάχιστα από τα αυστριακά σύνορα. Την φρουρά της πόλης αποτελούσαν 700 επιστρατευμένοι πολίτες και στρατιώτες των Αψβούργων υπό τον Κροάτη λοχαγό Νίκολας Τζούρισιτς. Πρώτα αφίχθησαν ενώπιον της πόλης οι δυνάμεις του ελληνικής καταγωγής μεγάλου βεζίρη του Σουλεϊμάν, του Ιμπραήμ πασά. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr