Έτος β’ της κυβέρνησης Μητσοτάκη: 32 δισ. ευρώ και ελληνοτουρκικά…

Η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, και η διερεύνηση των δυνατοτήτων αποκλιμάκωσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν τις μεγάλες προτεραιότητες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που την Τρίτη συμπληρώνει ένα χρόνο στην πρωθυπουργία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΣ
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για το σαφές μήνυμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, που ανέλαβε για το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε., ότι θέλει να «τρέξει» τη δημιουργία του ταμείου, που μπορεί να οδηγήσει σε άντληση πόρων έως και 32 δισ. ευρώ από την Ελλάδα.

Επίσης, θετικό για την Αθήνα είναι πως το Βερολίνο εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ της άποψης ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενισχυθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης πρωτίστως μέσω επιχορηγήσεων και όχι δανείων.

Αντιθέτως, ο κ. Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι ενόψει της Συνόδου, η Αθήνα θα πρέπει να δώσει «μάχη» ώστε η απορρόφηση των κονδυλίων να γίνει σε βάθος τετραετίας και όχι διετίας, όπως προβλέπει η πρόταση της γερμανικής προεδρίας.

Εξάλλου, με δεδομένο ότι η Ελλάδα λόγω έλλειψης των απαιτούμενων δομών θα αντιμετωπίσει πρόβλημα απορροφητικότητας ούτως ή άλλως, απόλυτα θετική δεν κρίνεται ούτε η συμβιβαστική προσέγγιση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για απορρόφηση του 70% των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης μέχρι το τέλος του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη «ανάψει τις μηχανές» ενόψει των επερχόμενων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής. Είναι ενδεικτικό ότι την Τετάρτη αναμένει τις πρώτες προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη για την αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίες… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ