“Kanal Istanbul”: Εταιρία-φάντασμα χρηματοδοτεί τον μεγαλοϊδεατισμό;

Η επενδυτική εταιρεία Money Maker Management προσφέρθηκε να καλύψει όλη τη χρηματοδότηση για το μεγαλοϊδεατικό “Kanal Istanbul” του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έργο κατασκευής 75 δισεκατομμυρίων λιρών (12,8 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστοχώρου Ahval.

Τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής εφημερίδας Dünya, δήλωσαν ότι η εταιρεία θα διαθέσει κεφάλαια για την πλωτή οδό 45 χλμ., σχεδιασμένη να εκτρέψει τη ναυτιλία από τα στενά του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης και όλες τις σχετικές γέφυρες και σήραγγες.

Οι αποκαλύψεις έγιναν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας (CEO) George Ghorayeb, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε. Η εταιρεία που έχει ήδη ανοίξει γραφείο αντιπροσώπευσης στην Κωνσταντινούπολη, φέρεται να είναι το έβδομο μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο ταμείο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, ο διαδικτυακός κόμβος της εταιρίας (moneymakermanagement.com) δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με προηγούμενα ή τρέχοντα έργα που χρηματοδοτούνται, κάτι που εγείρει εύλογες υποψίες. Επίσης, δεν παραθέτει διεύθυνση κεντρικών γραφείων εκτός από ένα υποκατάστημα στο Ντουμπάι, το οποίο διαχειρίζεται ένα άτομο που ονομάζεται Ahmad Kurdi.

Η διεύθυνση των γραφείων, M12 / M13 Mezzanine Floor Pyramid Centre, Oud Metha, Lebanon, είναι επίσης η διεύθυνση της επιχείρησης Ahmad Kurdi Fine Jewellery… σύμφωνα με το προφίλ στον ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn του τελευταίου!

Ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε για πρώτη φορά το “Kanal Istanbul” το 2011, αλλά ακόμα δεν είναι σαφές πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο. Οι αντίπαλοι του έργου, που συμπεριλαμβάνουν τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, προειδοποιούν ότι θα προκαλέσει περιβαλλοντικές καταστροφές.

Ενώ η έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το κανάλι εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης την περασμένη εβδομάδα, δεν είναι γνωστό ποιοι δανειστές διεθνώς, αν υπάρχουν, θα λάβουν μέρος στη χρηματοδότηση. Η συναλλαγματική κρίση του 2018 έχει παγώσει πολλά επενδυτικά έργα στην Τουρκία.

Το Money Maker Management SARL είναι εγγεγραμμένο στο Kesrouan, το Λίβανο και ο Ghorayeb είναι ο CEO του, σύμφωνα με την παγκόσμια μηχανή αναζήτησης εταιριών “info-clipper.com”. Ιδρύθηκε το 1988, έχει τρεις υπαλλήλους και το εκδοθέν κεφάλαιο της ανέρχεται μόλις σε 400.000 λιβανέζικες λίρες (264 δολάρια), σύμφωνα με την εταιρική δήλωση του 2017.

Μία από τις μόνες παραπομπές σε έργο που σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει η εταιρία έχει σχέση… με τη Νιγηρία, γνωστή έδρα προσώπων με εξειδίκευση στη διαδικτυακή απάτη. Η εταιρεία φέρεται να προσέγγισε τον πρώην Νιγηριανό πρόεδρο Olusegun Obasanjo πριν από δύο χρόνια…

Φέρεται να του ζήτησε συνδρομή για την επένδυση περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην οικονομία της Νιγηρίας (νιγηριανή δικτυακή πύλη “legit.com”). Ο Obasanjo κυβέρνησε τη Νιγηρία μεταξύ 1999 και 2007. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ξέσπασαν διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς…

Αυτή η αναφορά στον Λίβανο και η εμπλοκή προσώπου που σε άλλη του δραστηριότητα έχει τον τομέα του χρυσού, σε εμάς τουλάχιστον ήγειρε την υποψία ενδεχόμενης σχέσης με το γνωστό θέμα της παράκαμψης των κυρώσεων των ΗΠΑ στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν με αιχμή το εμπόριο χρυσού… Φανταζόμαστε πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επαγρυπνούν και αργότερα ή γρηγορότερα κάτι θα μαθευτεί. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η εταιρία – “επενδυτής” του Καναλιού της Κωνσταντινούπολης, δε μοιάζει και πολύ “σόι”…