Ερώτηση Χάρη Θεοχάρη στη Βουλή για τα ΕΑΣ: Θα υπάρξουν νέες συμβάσεις;

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Χάρης Θεοχάρης προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών με θέμα τις σημαντικές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε (ΕΑΣ).

“Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Β.Ε.Ε. (ΕΑΣ) αποτελούν εταιρία που διαθέτει 4 εργοστάσια και ένα άρτια εκπαιδευμένο και με υψηλή τεχνογνωσία ανθρώπινο δυναμικό που σχεδιάζει, αναπτύσσει, κατασκευάζει και προμηθεύει με νατοϊκού τύπου όπλα, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

“Τα ΕΑΣ ωστόσο βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση καθώς διαπιστωμένα προβλήματα ρευστότητας καθιστούν δυσχερή την υλοποίηση συμβάσεων στις οποίες δεν δύναται να ανταποκριθούν, λόγω αδυναμίας προμήθειας πρώτων υλών.

“Ενδεχόμενη νέα χρηματοδότηση από το υπουργείο Οικονομικών έναντι μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή νέες προκαταβολές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσφέρουν πρόσκαιρη λύση. Και τούτο διότι η ολοκληρωμένη επίλυση ζητημάτων βιωσιμότητας των ΕΑΣ απαιτεί την εξύφανση ενός επιχειρησιακού σχεδίου που θα εμπεριέχει σαφείς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

“Σε κάθε περίπτωση η άμεση χρηματοδότηση της εταιρίας από το υπουργείο Οικονομικών δύναται να εξασφαλίσει την αγορά πρώτων υλών που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη υλοποίηση υφιστάμενων συμβάσεων. Η δε χρηματοδότηση δύναται να γίνει μέσω κλειστού λογαριασμού αποκλειστικά για αγορά πρώτων υλών προς υλοποίηση της παραγωγής.

“Ως γνωστόν, η εταιρία έχει απωλέσει την ρύθμιση για καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.
Προσδοκά έσοδα από την τμηματική καταβολή οφειλής ύψους 126,2 εκατ. δολαρίων από το Ιράκ, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990, και από το έργο της καταστροφής ναρκών και άλλων πυρομαχικών.

“Σημειωτέον ότι για το έργο καταστροφής των ναρκών έχει συναφθεί σύμβαση των ΕΑΣ με ιδιωτική εταιρεία. Η τελευταία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, φαίνεται να υιοθετεί μέθοδο για την καταστροφή των ναρκών η οποία εκτιμάται ότι επιβαρύνει σημαντικά το φυσικό περιβάλλον.

“Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:

– Προτίθεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει σε υπογραφή νέων συμβάσεων με τα ΕΑΣ;

-Προτίθεται το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε άμεση χρηματοδότηση ώστε να εξασφαλιστεί τόσο η απρόσκοπτη αγορά πρώτων υλών όσο και η μισθοδοσία του προσωπικού των ΕΑΣ;

– Ποια η θέση σας για πάγια εξασφάλιση της ετήσιας μικτής μισθοδοσίας του προσωπικού της εταιρείας που κυμαίνεται μεταξύ 13 – 14 εκατομμυρίων ευρώ , με επιχορήγηση ή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ με κλειστό λογαριασμό μέσω Ενιαίας Αρχής Πληρωμών;

– Ποιος ο σχεδιασμός για ρύθμιση της συνολικής οφειλής ασφαλιστικών εισφορών της εταιρίας που ανέρχεται σε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ; Προτίθεστε να εξασφαλίσετε την αποπληρωμή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεδομένου ότι η εταιρεία δεν είναι σε θέση να τηρήσει οποιαδήποτε ρύθμιση;

– Υπάρχει πρόθεση για κατάθεση τροπολογίας που θα χορηγεί επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα στους εργαζομένους των ΕΑΣ με σαφή βεβαίως ορισμό των δικαιούχων του επιδόματος;

– Ποια η μέχρι σήμερα αξιολόγηση του υπουργείου σας για το έργο της καταστροφής των ναρκών όπως αυτό προβλέπεται στη σύμβαση που έχει συναφθεί με ιδιωτική εταιρία;

Ο ερωτών βουλευτής Θεοχάρης (Χάρης) Θεοχάρης”