Ερωτήματα από δημοσίευμα στη Ρωσία… χάσμα Τσίπρα με Κοτζιά, δεν ελέγχει την κυβέρνηση;

Εάν αληθεύει το δημοσίευμα από ρωσική πλευρά που ακολουθεί, σημαίνει ότι υπάρχει πλήρης διάσταση μεταξύ Τσίπρα και Κοτζιά, γιατί η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για «ασύμμετρη απάντηση». Εικάζεται λοιπόν ότι ο Τσίπρας δεν ήθελε αυτήν την εξέλιξη, και δικαιολογείται όπως μπορεί στους Ρώσους, ότι όλα έγιναν από την πρεσβεία και τις πιέσεις άλλων δυνάμεων! Ας το δούμε:

Ελληνική κυβερνητική πηγή (που δεν κατονομάζεται) εξέφρασε την άποψη ότι τα αντίμετρα της Μόσχας στην απέλαση των Ρώσων πολιτών από την Αθήνα μπορεί να θεωρηθούν ως ισοδύναμα, καθώς δεν απελάθηκαν διπλωμάτες, αλλά υπάλληλοι με διπλωματική ιδιότητα. «Τα μέτρα, κατά την γνώμη μου, είναι απολύτως ισοδύναμα», σύμφωνα με τη δήλωσή στο RIA NOVOSTI.

Υποστηρίζει ότι η ελληνική πλευρά δεν ήθελε να διαρρεύσει η πληροφορία για την διπλωματική αντιπαράθεση με τη Ρωσία αλλά «συνέβη ό,τι συνέβη με το δημοσίευμα της Καθημερινής», έπειτα από το οποίο «και οι δύο πλευρές, και η ελληνική και η ρωσική, δεν μπορούσαν πλέον να ελέγξουν την εξέλιξη των γεγονότων» και «η σύγκρουση απέκτησε τη δική της δυναμική».

Σύμφωνα με την πηγή, η «Καθημερινή» θεωρείται ως φιλοδυτικό έντυπο, οπότε είναι πιθανό η διαρροή προήλθε από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. «Η επιδείνωση των σχέσεων δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας ούτε της Ρωσίας».

Θεωρεί ότι μέχρι την επίσκεψη του Ιουνίου του επικεφαλής του Ελληνικού ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα, η Αθήνα δεν είχε πρόθεση να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες, διαφορετικά δεν θα πραγματοποιείτο η επίσκεψη Κοτζιά.

«Η επίσκεψη του Κοτζιά και του Λαβρόφ πήγε εξαιρετικά, συζητήθηκαν πάρα πολλά ζητήματα. Πολύ καλά πήγε και η συνάντηση του Κοτζιά με τον πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσσιών Κύριλλο», είπε η πηγή, τονίζοντας, ότι «μέχρι την επίσκεψη οι σχέσεις της Μόσχας με την Αθήνα βρίσκονταν σε στασιμότητα και οι δύο πλευρές αναζητούσαν τρόπο να ξεφύγουν από το αδιέξοδο».

Σύμφωνα με την πηγή, η πληροφορία που επηρέασε τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα, εμφανίστηκε περίπου μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη Κοτζιά στη Μόσχα. Η πηγή δήλωσε, επίσης, ότι δυτικές χώρες άσκησαν πίεση στην Ελλάδα, απαιτώντας ως δείγμα αλληλεγγύης να απελαθούν Ρώσοι διπλωμάτες με την πρόφαση της «υπόθεσης Σκριπάλ».