Ερντογάν: Τον λογαριασμό του μεγαλοϊδεατισμού δεν τον έχει ακόμα πληρώσει…

Δεν είναι ούτε μία ούτε δύο οι φορές που χτύπησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Εντογάν το χέρι στο τραπέζι, ξεκόβοντας κάθε συζήτηση για προσφυγή στο ΔΝΤ. Ως γνωστόν η τουρκική οικονομία πήγαινε από το κακό στο χειρότερο πριν ακόμα ξεσπάσει η πανδημία. Κατά τραγική ειρωνεία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν είχε το 2002 κερδίσει τις εκλογές και είχε σχηματίσει κυβέρνηση, επειδή είχε προηγηθεί η μεγάλη οικονομική κρίση του 2001.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Τότε η τουρκική λίρα είχε χάσει το 50% της αξίας της και η χώρα είχε βρεθεί στην “αγκαλιά” του ΔΝΤ. Οι πολιτικές επιπτώσεις εκείνης της κρίσης ήταν καταλυτικές. Τα τρία από τα τέσσερα κόμματα εξουσίας εκείνης της εποχής έμειναν εκτός Βουλής, επειδή δεν κατάφεραν να υπερβούν το όριο 10% για να εισέλθουν στην Εθνοσυνέλευση. Και το παραδοσιακό κεμαλικό κόμμα που το υπερέβη, παράμεινε για μια 20ετία καθηλωμένο. Έτσι ο Ερντογάν βρέθηκε πρωθυπουργός και στη συνέχεια κέρδισε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σ’ αυτό είναι αλήθεια ότι το βοήθησε αποφασιστικά το γεγονός ότι επί εκείνων των ημερών του η τουρκική οικονομία απογειώθηκε. Προχώρησε σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις σε μία κατά βάση ελεγχόμενη από το κράτος οικονομία και αυτός ήταν ένας σημαντικό λόγος που κατάφερε να προσελκύσει ξένες παραγωγικές επενδύσεις.

Η ετήσια μεγέθυνση του ΑΕΠ ήταν εντυπωσιακή. Ο Ερντογάν υπερηφανευόταν ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα των Τούρκων διπλασιάστηκε επί των ημερών του. Είναι αλήθεια ότι η τουρκική κοινωνία γνώρισε μία μακρά περίοδο ευημερίας, η οποία άλλαξε τα καταναλωτικά πρότυπα και τις ισορροπίες στο εσωτερικό της τουρκικής κοινωνίας.

Η εκλογική απήχηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στηρίχτηκε στο πραγματικό πολιτικό αφήγημα για το “σύγχρονο οικονομικό θαύμα”. Οικονομική ανάπτυξη και εκλογικές νίκες από κοινού βοήθησαν τον Ερντογάν να εξουδετερώσει τις αλλεπάλληλες συνωμοσίες εναντίον της κυβέρνησής του και τελικά να κερδίσει τον άτυπο εσωτερικό πόλεμο με το βαθύ μετακεμαλικό κράτος. Έτσι εδραίωσε την πολιτική ηγεμονία του. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ, ΤΟ ΓΙΑΤΙ Η οικονομία λειτουργεί αντίστροφα