Ερντογάν: “Γεωτρήσεις σε Κρήτη, Καστελόριζο… Ανατροπή συνθήκης Σεβρών”

Προκλητικός εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, σε συνέντευξή του, δείχνοντας πάλι χάρτες εξήγησε ότι ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει σύντομα έρευνες και γεωτρήσεις. «Εδώ ειδικά θέλω να εξηγήσω κάτι. Αυτό το μέρος που βλέπετε, είναι το σημείο που συναντώνται η Λιβύη και η Τουρκία. Στα ανατολικά της Κρήτης, περνάει αυτή εδώ η ζώνη που βλέπετε. Κι αυτή η ζώνη έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε κάποιους. Μέσα σε αυτή τη ζώνη, τα σημεία G, F και E είναι το όριο που ενώνει ειδικά τη Λιβύη με την Τουρκία.

“Βόρεια του συνόρου είναι η Τουρκία, νότια η Λιβύη. Τι δείχνουν αυτά; Την υφαλοκρηπίδα. Εδώ ας πούμε, θα διενεργήσουμε άνετα σεισμικές έρευνες. Και μετά τις έρευνες, θα προβούμε και σε γεωτρήσεις», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Open, Μαρία Ζαχαράκη. Ο Τούρκος πρόεδρος στον χάρτη έδειχνε την περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης και δυτικά του Καστελόριζου.

Παράλληλα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι η Ελλάδα ανησυχεί για το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, ωστόσο, εκείνος οφείλει να προστατεύσει τα δικαιώματα και της Άγκυρας και της Τρίπολης. «Αυτό το όριο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι που ανησυχεί την Ελλάδα. Αλλά εμείς δεν το κάνουμε για να ανησυχήσουν εκείνοι. Σε αυτά τα νερά έχει και η Λιβύη και η Τουρκία δικαιώματα και αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει αυτή η γραμμή να προστατευτεί», τόνισε.
Επιμένει στη συμφωνία με τη Λιβύη ο Ερντογάν

Την ώρα που στην αφρικανική χώρα, ο «πόλεμος» μεταξύ του προέδρου της Λιβύης και του στρατού του Χαλίφα Χαφτάρ, συνεχίζεται, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τις προκλήσεις, αναφέροντας από την Κωνσταντινούπολη, πως η χώρα του «θα εξασφαλίσει τα δικαιώματά της στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα».

Ο Ερντογάν συνάντησε τον Σαράτζ στην Κωνσταντινούπολη, τον οποίο και στηρίζει, λέγοντας πως ο Χαφτάρ δεν έχει καμία απολύτως νομιμότητα, ενώ επεσήμανε και πάλι πως «τα δικαιώματα της Λιβύης και της Τουρκίας θα προστατευθούν με τις συμφωνίες μας, δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς ενέργειες. Ολα όσα κάνουμε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η συμφωνία με τη Λιβύη εξασφαλίζει τα δικαιώματα μας στα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα».

Πηγή: iefimerida.gr