ΑΙΡΕΤΙΚΑ: Ας δούμε λίγο αυτά τα Ινστιτούτα Κομφούκιου της Κίνας

Διάφορα γεγονότα καταδεικνύουν μία διαχρονική-διακομματική τάση (;) της ελληνικής μεταπολιτευτικής ελίτ να στραφεί γεωπολιτικά προς την Κίνα. Είναι η ίδια πολιτική ελίτ (αριστερή και δεξιά) η οποία είχε στηριχθεί πάραυτα επί 70+ έτη από τη Δύση. Αυτές οι προσπάθειες της ελληνικής πολιτικής αριστεροδεξιάς ελίτ καταγράφηκαν προσφάτως υπό μορφή λίστας επτά (7) θεμάτων σε άλλο άρθρο, [1] με την ελπίδα να περιγραφεί η Μεγάλη Εικόνα.

Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Στη συγκεκριμένη λίστα δεν περιλήφθησαν δύο επιπλέον συγκεκριμένα γεγονότα λόγω του προσφάτου χαρακτήρα τους: το πρώτο γεγονός αφορά την πρόσφατη επίσκεψη κινεζικών πλοίων στο λιμάνι του Πειραιά, και το δεύτερο αφορά την πρόσφατη επίσκεψη Έλληνα πρώην πρωθυπουργού στην Κίνα (όχι σε ένα οποιοδήποτε μέρος της Κίνας αλλά στην περιοχή σύμβολο για τις εξορύξεις των κινεζικών σπάνιων γαιών: στην πόλη Ordos-Kangbashi η οποία δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο λόγω της εξόρυξης Κινεζικών σπάνιων γαιών στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας της Inner Mongolia και ειδικότερα στην κοντινή περιοχή του Baotou).

Ας σημειωθεί πως η εξόρυξη σπάνιων γαιών αποτελεί θέμα Εθνικής Ασφάλειας για ορισμένες χώρες της Δύσης. Στο παρελθόν οι Κινέζοι «έψαχναν» τις Ελληνικές σπάνιες γαίες με τη συνδρομή της τότε Ελληνικής κυβέρνησης, [2]. Ας υπενθυμίσουμε, πως στο παρελθόν είχαν παρουσιασθεί τα διακυβεύματα όσο αφορά την αξιοποίηση των ελληνικών σπάνιων γαιών, [3], [4], [5].

Ευλόγως λοιπόν τίθεται το ερώτημα: ποιός ο σκοπός του ταξιδιού του πρώην πρωθυπουργού στη συγκεκριμένη περιοχή; Καλό θα ήταν ίσως να αποσαφηνισθεί ξεκάθαρα.Δυστυχώς, τόσο οι αριστερές όσο και οι δεξιές ιδεο ληψίες, οι οποίες είναι μάλλον ελληνική πατέντα, δεν αφήνουν περιθώρια ανίχνευσης των κινδύνων οι οποίοι πιθανώς δημιουργούνται. Όσον αφορά την ελληνική Αριστερά και την ειδωλολατρική της – σε σημείο αποθέωσης – λατρεία σε ιδεολογικά ζητήματα κομμουνιστικών χωρών δεν νομίζω να χρειάζεται να αναφερθώ.

Ωστόσο, στην παγίδα έχουν πέσει και οι Έλληνες φιλελεύθεροι-δεξιοί οι οποίοι δεν διστάζουν να απενεχοποιήσουν τις επιθετικές συμπεριφορές της κινεζικής ολιγαρχικής νομενκλατούρας όσο αφορά τις εξαγορές Δυτικών assets. Πολύ φοβούμαι, πως αυτή η συμπεριφορά των φιλελευθέρων θα στοιχίσει ακριβά στις επόμενες γενιές. Κυρίως σε θέματα παγκόσμιας Δημοκρατίας και Ελευθερίας, [6].

Στο σημερινό κείμενο ωστόσο θα σταθούμε σε ένα πιθανό κίνδυνο ο οποίος ονομάζεται «Ινστιτούτα Κομφούκιος». Ένα κίνδυνο ο οποίος απλώνεται σιγά-σιγά χωρίς ορισμένοι να τον έχουν αντιληφθεί. Πιο συγκεκριμένα, διαρκώς γίνονται προσπάθειες ίδρυσης Ινστιτούτων Κομφούκιου σε ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της κινεζικής κομμουνιστικής προπαγάνδας, [7], ώστε να διεισδύσει η Κίνα σε περιοχές πλούσιες σε ορυκτά π.χ. στην Αφρική: η Κίνα εξαρτάται από το πετρέλαιο της Αφρικής. Το 32% των εισαγωγών της σε πετρέλαιο προέρχεται από την Αφρική, [8]. Στην Αφρική υπάρχουν περίπου 20 Ινστιτούτα Κομφούκιου διεσπαρμένα σε 13 αφρικανικές χώρες.

Η χώρα μας διαθέτει πιθανώς τόσο υδρογονάνθρακες όσο και σπάνιες γαίες. Σύμφωνα με ορισμένους άλλους αναλυτές τα Ινστιτούτα Κομφούκιου λειτουργούν ακόμη και ως κέντρα κατασκοπείας ή/και βιομηχανικής κατασκοπείας, [9]. Τέλος, σύμφωνα με άλλες αναφορές τα Ινστιτούτα Κομφούκιου λειτουργούν ως το «όχημα» διείσδυσης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στα πανεπιστήμια της Δύσης, [10].

1. Η πολιτική του Ινστιτούτου Κομφούκιου διαφέρει από το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Βρετανικό Συμβούλιο κ.λπ. στο εξής: τα Ινστιτούτα Κομφούκιου προσκολλώνται σε ακαδημαϊκά ιδρύματα. Δεν επιδιώκουν να είναι αυτόνομα ιδρύματα όπως π.χ. το Γαλλικό Ινστιτούτο κ.λπ. Δεν διαθέτουν καν δικά τους κτίρια: επιδιώκουν να στεγάζονται εντός ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Δύσης (μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους).

Εύλογα λοιπόν δημιουργούνται ορισμένες περίεργες σκέψεις: μήπως στόχος είναι η βιομηχανική κατασκοπεία, [11]; Πολλοί μιλώντας για τα Ινστιτούτα Κομφούκιου, κάνουν λόγο ανοικτά για Δούρειους Ίππους της Κίνας, με στόχο την κινεζική ηγεμονία και την εκ των έσω άλωση, [12]. Ειδικά μέσα σε τεχνολογικά ιδρύματα της Δύσης η παρουσία ενός Ινστιτούτου Κομφούκιου θα ήταν ίσως τεχνολογική αυτοκτονία. Και μη νομίζουν ορισμένοι ότι τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν παράγουν υψηλή τεχνογνωσία.


Μήπως στόχος είναι η κανονική κατασκοπεία (θυμηθείτε: στα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα στα οποία υπάρχει άσυλο!). Φαντάζεστε Κινέζους αξιωματούχους-μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να δρουν κάτω από ελληνικό πανεπιστημιακό άσυλο; Δηλαδή πόσο μυαλό χρειάζεται κάποιος/α για να καταλάβει ότι ίσως κάτι δεν συνάδει στην κοινή λογική;

2. Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου είναι προσαρτημένα στην Κινεζική Κυβέρνηση. Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου είναι η Κινεζική Κυβέρνηση, δεν είναι αυτόνομα ιδρύματα όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο, ή το Ινστιτούτο Γκαίτε κ.λπ. Τα Ινστιτούτα Κομφούκιου αποτελούν άμεσο βραχίονα της Κινεζικής Κυβέρνησης. Αυτό αποτελεί βασική διαφορά από τα υπόλοιπα ξένα μορφωτικά Ινστιτούτα: όταν μιλάμε για Κινεζική κυβέρνηση μιλάμε άμεσα για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Με όρους μαθηματικούς: ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΥ = ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ = ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ.

Άρα, οι Κινέζοι εργαζόμενοι-πολίτες του κάθε ενός Ινστιτούτου Κομφούκιου πολύ πιθανό να είναι μέλη του ΚΚΚ και μοναδικός τους στόχος δεν θα είναι η διαφήμιση του ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟΥ ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ αλλά η εξυπηρέτηση των στόχων του ΚΚΚ.

Εάν πράγματι τα παραπάνω αληθεύουν, τότε διερωτάται κανείς μήπως οτιδήποτε (ας επαναληφθεί η λέξη: «οτιδήποτε») θα πράττουν μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια οι Έλληνες ακαδημαϊκοί αλλά και οι υπάλληλοι των ελληνικών πανεπιστημίων, θα καταλήγουν αυτομάτως στα αρχεία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Αντιλαμβάνονται πχ. οι υπάλληλοι των Ελληνικών Πανεπιστημίων ότι με αυτόν τον τρόπο ίσως οι πράξεις τους, οι ενέργειές τους, ακόμη και τα οικογενειακά τους θέματα, θα βρίσκονται υπό τον απόλυτο έλεγχο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος;

Έχουν ρωτηθεί-ενημερωθεί γι’ αυτούς τους πιθανούς κινδύνους οι υπάλληλοι των Πανεπιστημίων τα οποία τυχόν συνεργάζονται ή πρόκειται να συνεργασθούν με κάποιο Ινστιτούτο Κομφούκιου; Δεν έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν; Γνωρίζουν οι Έλληνες ακαδημαϊκοί αυτά τα παρελκόμενα θέματα;

3. Ποιόν κινεζικό πολιτισμό ευελπιστούν να προωθήσουν τα Ινστιτούτα Κομφούκιου μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια; Τον πολιτισμό της «Πολιτιστικής Επανάστασης» του Μάο με την εκκαθάριση εκατομμυρίων Κινέζων αντιφρονούντων-ακαδημαϊκών-επιστημόνων; Τον πολιτισμό των sweat shops; Αυτόν τον «πολιτισμό» προωθούν;

Παρεμπιπτόντως, τον κινεζικό πολιτισμό πολέμησε σφόδρα το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και ο Μάο μέσω της «Πολιτισμικής Επανάστασης» (sic), με αποτέλεσμα τις γνωστές εκκαθαρίσεις και τα εκατομμύρια νεκρούς Κινέζους διανοούμενους και επιστήμονες-ακαδημαϊκούς (45 εκατομμύρια νεκροί σε 4 χρόνια!).

Πως το αντιλαμβάνονται αυτό οι Έλληνες ακαδημαϊκοί; Μήπως τίθενται θέμα δημοκρατίας, ηθικής, ελευθερίας κ.λπ.; Δυστυχώς, πολύ φοβούμαι ότι τα επόμενα χρόνια η παγκόσμια δημοκρατία θα δοκιμασθεί σκληρά εξαιτίας της άγνοιας ορισμένων εκάστοτε πολιτικών και ακαδημαϊκών…

Ας δοθεί ακόμη μία φορά η ίδια συμβουλή στην ελληνική αριστεροδεξιά πολιτική ελίτ της Μεταπολίτευσης: γεωπολιτικές στροφές δεν πραγματοποιούνται παρά μόνο μετά από πόλεμο. Ειδικά όταν πρόκειται για θέματα ορυκτών πόρων (Resource Wars). Αυτή είναι η φύση της διπλωματίας. Κάθε άλλη παρά φύση «στροφή», ίσως θα είναι τυφλή και άκρως επικίνδυνη.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1] http://www.huffingtonpost.gr/sotiris-kamenopoulos/post_15443_b_17549384.html?utm_hp_ref=greece

[2] http://www.kathimerini.gr/783814/article/oikonomia/epixeirhseis/poy-yaxnoyn-gia-spanies-gaies-oi-kinezoi-sto-ellhniko-ypedafos-kai-gia-poio-logo

[3] http://www.huffingtonpost.gr/sotiris-kamenopoulos/-_2181_b_8405174.html

[4] http://www.capital.gr/me-apopsi/2076068/oligarxia-kai-spanies-gaies-poio-to-pagkosmio-diakubeuma

[5] http://www.capital.gr/arthra/2104885/kineziko-endiaferon-gia-tis-ellinikes-spanies-gaies

[6] http://www.zerohedge.com/news/2014-01-21/chinas-epic-offshore-wealth-revealed-how-chinese-oligarchs-quietly-parked-4-trillion

[7] https://www.cfr.org/backgrounder/chinas-soft-power-initiative

[8] https://link.springer.com/book/10.1057%2F9781137297761

[9] http://www.theepochtimes.com/n3/1018292-hosting-confucius-institute-a-bad-idea-says-intelligence-veteran/

[10] http://www.huffingtonpost.co.uk/ben/in-the-name-of-confucius-_b_14104430.html

[11] https://www.amazon.com/Chinese-Industrial-Espionage-Acquisition-Modernisation/dp/0415821428

[12] http://www.asianews.it/news-en/Confucius-institutes-as-Trojan-horses-for-Chinese-hegemony-25322.html

[12b] http://www.theepochtimes.com/n3/1018292-hosting-confucius-institute-a-bad-idea-says-intelligence-veteran/