Έρχεται νέο “χαστούκι” των ΗΠΑ στην Τουρκία διά χειρός αντιπροέδρου Μάικ Πενς;

Όταν το καλοκαίρι του 2018, οι σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν φτάσει στο έσχατο σημείο τους, και ο Ταγίπ Ερντογάν αρνείτο να απελευθερώσει τον Πάστορα Άντριου Μπράνσον, ήρθε ένα μήνυμα του αντιπροέδρου Μάικ Πενς στο Twitter, να φέρει τα πάνω κάτω… Ήταν τόσο ισχυρό το μήνυμα του Αμερικανού αντιπροέδρου, που οι γνωρίζοντες τα παρασκήνια προειδοποιούσαν για το επόμενο χτύπημα, που θα ήταν πολύ σκληρές κυρώσεις οι οποίες θα κατέστρεφαν την τουρκική οικονομία.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Σημείωνε: «Εάν η Τουρκία δεν λάβει άμεσα μέτρα για να ελευθερώσει τον πάστορα Άντριου Μπράνσον και να τον στείλει στην Αμερική, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν σημαντικές κυρώσεις στην Τουρκία μέχρις ότου αυτός ο αθώος άνθρωπος της πίστης αφεθεί ελεύθερος».

Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι λίγο-πολύ γνωστά. Ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε κάποιες κυρώσεις και με τη σειρά έγραψε ένα μήνυμα για την Τουρκία που τάραξε την οικονομία. Ένα μήνα μετά, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Ερντογάν που υποχώρησε τρέχοντας ανακοίνωνε στον κ. Τραμπ ότι ο Πάστορας θα αφεθεί ελεύθερος το πρώτο δεκαπενθήμερο του περασμένου Οκτωβρίου.

Οι Αμερικανοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η «αχίλλειος πτέρνα» της Τουρκίας και του Ερντογάν ήταν η οικονομία. Από τότε μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας κάνει τα ίδια και χειρότερα στους Αμερικανούς, οι οποίοι δείχνουν να έχουν μεν υπομονή, η οποία όμως φαίνεται να εξαντλείται. Χθες στο Μόναχο, χτύπησε ξανά ο αντιπρόεδρος Πενς. Αυτή τη φορά το θέμα ήταν η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος δεν ανέφερε ούτε την Τουρκία, ούτε τους S-400. Αλλά όσοι τον άκουγαν στη Σύνοδο Ασφαλείας της Γερμανίας ή διάβασαν την ομιλία του δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι η προειδοποίηση αφορούσε μόνο την κατοχική δύναμη. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ