Ερασιτέχνης μετεωρολόγος από την Εύβοια “τα χώνει” άσχημα στον Χαρδαλιά…

Καταρχήν, αυτό που συνέβη στην Εύβοια ήταν σίγουρα ακραίο, αλλά όχι πρωτόγνωρο. Το νησί μας έχει ιστορικό παρόμοιων καταστάσεων. Θα θυμίσω το Σεπτέμβριο του 2009 πάλι στα κεντρικά (με έναν νεκρό), τον Ιούνιο του 2011 στην Κάρυστο (μιλάμε για >300mm ευτυχώς χωρίς θύματα) και άλλες φορές έκτοτε, σε θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Τελευταία φορά ήταν και η μεγάλη βροχή στις αρχές του Απριλίου στα ανατολικά/νοτιοανατολικά τμήματα.

ΠΗΓΗ: http://umeteo.com

Υπήρξε προειδοποίηση από εμάς εδώ για ισχυρή κακοκαιρία και δυνητικά επικίνδυνες καταιγίδες ήδη από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, επισήμως μάλιστα από όλους τους φορείς, 48 και πλέον ώρες πριν. Αυτό που δεν γινόταν να προσδιοριστεί με ακρίβεια από τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης ήταν η ακριβής περιοχή εμφάνισης του φαινομένου αλλά και η έντασή του με απόλυτο τρόπο (δηλαδή τα 300++ χιλιοστά σε ελάχιστες ώρες).

Σε γενικές γραμμές ωστόσο, είχαμε “alert” για Σποράδες/Εύβοια για τη νύχτα προς Κυριακή και μάλιστα από όλους. Είναι – συνεπώς – ψέμα, να ισχυρίζεται αυτός ο Νίκος Χαρδαλιάς ότι δεν είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι.

Είναι απορίας άξιο, την ίδια στιγμή που υπάρχει η ενημέρωση, το γεγονός ότι ακόμη και το ίδιο το φαινόμενο είχε ήδη αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του από νωρίτερα μέσω των αδιάκοπων κεραυνών – δίνοντας χρόνο έστω και την τελευταία στιγμή να προειδοποιηθεί ο κόσμος να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, εν τέλει να φτάσουμε σε αυτό το τραγικό σημείο.

Το να προσπαθείς να δικαιολογήσεις νεκρούς, επικαλούμενος δυνητικά περισσότερους είναι ασέβεια (ύβρις), δηλώνει ανευθυνότητα και αναλγησία. Τέτοιες συμπεριφορές και ειδικά με αυτό το ύφος, προκαλούν οργή.

Κάποια στιγμή, θα πρέπει σε αυτήν τη χώρα να μάθουμε τί σημαίνει η λέξη “ευθύνη” και η λέξη “αξιοκρατία”. Όταν στις Περιφερειακές Ενότητες το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το “φαίνεσθαι”, όταν στη 1 το μεσημέρι φεύγουν τρέχοντας για το σπίτι, άνθρωποι που δεν ξέρουν να ανοίξουν έναν υπολογιστή, πόσο μάλλον να μπορέσουν με σύγχρονα μέσα να φροντίσουν να προλάβουν καταστάσεις τότε, θα βιώνουμε την τραγωδία ξανά και ξανά, έρμαια της φύσης, κυρίως όμως της αναλγησίας. Ιδού η ρόδος Νίκο Χαρδαλιά. ΝΤΡΟΠΗ