Επιβεβαιώνει ο Ερντογάν! Απόσυρση Oruc Reis με στόχο τον “διάλογο”…

Στην απόσυρση του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι η απόφαση ελήφθη προκειμένου να δοθεί χώρος στη διπλωματία με την Ελλάδα. Ο Τούρκος Πρόεδρος, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «όταν αποσύρθηκε το Oruc Reis για επισκευή και συντήρηση, στοχεύαμε επίσης σε θετικές εξελίξεις στη διπλωματία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουμε εντελώς τις σεισμικές έρευνες».

Πρόσθεσε, σύμφωνα με τη Sabah, ότι «ενημερώσαμε τις χώρες που μεσολαβούν ότι η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα με μία συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που έχει σημασία είναι το βασικό αντικείμενο των συνομιλιών». Σημειώνεται ότι, η δήλωση Ερντογάν έρχεται τη στιγμή που το τοπίο ήταν θολό γύρω από την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους, ενώ έρχεται σε συνέχεια της χθεσινής δήλωσης του Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του την Πέμπτη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε κινηθεί σε πιο αυστηρό ύφος, λέγοντας ότι το σκάφος επέστρεψε στην Αττάλεια προκειμένου να γίνει μία συντήρηση ρουτίνας, κάτι που σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας μπορεί να διαρκέσει «μερικές εβδομάδες». «Αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με αποφασιστικότητα» είχε προσθέσει.

Σημειώνεται ότι προ ημερών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δεν είχε αποκλείσει επικοινωνία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής, που θα λάβει χώρα στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, και στην οποία θα συζητηθεί η λίστα κυρώσεων κατά της Άγκυρας. «Κανένα επίπεδο επαφής δεν αποκλείεται, αρκεί να υπάρχουν προϋποθέσεις εμπιστοσύνης» είχε αναφέρει.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK