Επιθετικά ελικόπτερα τύπου AH-64 Apache επιθυμεί να αποκτήσει το Μαρόκο

H κυβέρνηση του Μαρόκου, βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης ενός τύπου επιθετικού ελικοπτέρου προς ένταξη σε υπηρεσία στις τάξεις του Στρατού ή της Αεροπορίας. Προς το παρόν η βορειοαφρικανική χώρα έχει εξετάσει το τουρκικό T-129 και το αμερικανικό AH-64 Apache.

Πρίν από ένα περίπου χρόνο, τον Απρίλιο του 2018, ο Α/ΓΕΕΘΑ του Μαρόκου, Στρατηγός Abdelfattah Louarak, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, είχε ενημερωθεί πλήρως για τις επιχειρησιακές δυνατότητες του AH-64E Guardian και την ίδια περίοδο είχε γίνει γνωστό ότι το Μαρόκο, θα αποφασίσει για την προμήθεια αμιγώς επιθετικών ελικοπτέρων εντός δύο ετών. Μέχρι τα μέσα του 2020 δηλαδή.

Αυτό που δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί είναι ο αριθμός των επιθετικών ελικοπτέρων που σκοπεύει να αποκτήσει το Μαρόκο, ενώ σε ό,τι αφορά στο Apache, θα πρέπει φυσικά να εξασφαλιστεί και η απαραίτητη και η απαραίτητη αδειοδότηση από την πλευρά του Κογκρέσου των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν η μόνη βορειοαφρικανική χώρα που αξιοποιεί επιθετικά ελικόπτερα Apache και μάλιστα σε μεγάλους αριθμούς (46 AH-64D και 10 AH-64E υπό παραγγελία…) είναι η Αίγυπτος. Η οποία εντάσσει σταδιακά σε υπηρεσία και άλλα 46 Kamov Ka-52 Alligator που έχουν παραγγελθεί από τη Ρωσία!

Από την άλλη πλευρά, εξαιρετικά εντυπωσιακό στοιχείο για το Μαρόκο αποτελεί το γεγονός ότι ενώ δεν διαθέτει επιθετικά ελικόπτερα, έχει ενταγμένο σε υπηρεσία εξαιρετικά μεγάλο αριθμό μεταφορικών και οπλισμένων μεταφορικών ελικοπτέρων. 24 Gazelle αξιοποιούνται από το Στρατό και την Αεροπορία του Μαρόκου, ενώ έχει αποκτηθεί στο παρελθόν άγνωστος αριθμός ελικοπτέρων Agusta A109 και Aerospatiale Alouette II.

Η Αεροπορία του Μαρόκου είναι επίσης εξοπλισμένη με 12 βαριά μεταφορικά CH-47 Chinook, 24 SA330 Puma, ισάριθμα ΑΒ-205Α, καθώς και 12 ΑΒ-206, μαζί με άγνωστο αριθμό ΑΒ 212 και Dauphin. Σταδιακά βέβαια οι παλαιότεροι από τους τύπους αυτούς θα αντικατασταθούν.