Επιθέσεις με βιτριόλι… “Όπλο” ερωτικής εκδίκησης, όργανο του Ισλάμ

Στην ιστορία του Σέρλοκ Χολμς, «Η περίπτωση του επιφανούς πελάτη», πρώην ερωμένη εκδικείται τον σκληρό βαρόνο εραστή της, ρίχνοντας στο πρόσωπό του θειικό οξύ, το γνωστό ως βιτριόλι. Το αποτέλεσμα της πράξης έχει περιγράφει με λεπτομερή ακρίβεια από τον συγγραφέα των ιστοριών του Σέρλοκ Χολμς, σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, που ήταν γιατρός: «Το βιτριόλι κατατρώει τα πάντα και στάζει από τα αυτιά και το πηγούνι. Ένα μάτι ήταν ήδη λευκό και διάφανο. Το άλλο ήταν κόκκινο σαν αίμα. Τα χαρακτηριστικά που θαύμαζα πριν από λίγα λεπτά ήταν τώρα σαν μια όμορφη ζωγραφική πάνω από την οποία κάποιος έσυρε ένα υγρό και βρώμικο σφουγγάρι». Οι επιθέσεις με βιτριόλι, που ήρθαν ξανά στην επιφάνεια μετά την επίθεση σε νεαρή γυναίκα στην Καλλιθέα, έχουν ολέθριες συνέπειες στα θύματα.

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΖΙΑΝΙΔΗ

Τι είναι το βιτριόλι

Το θειικό οξύ ή βιτριόλι είναι χημική ένωση. Είναι ανόργανο, ισχυρό οξύ, καυστικό που προκαλεί εγκαύματα αν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Εχει πολλές εφαρμογές και είναι ένα από τα κορυφαία προϊόντα της χημικής βιομηχανίας. Κύριες χρήσεις του είναι τα υγρά μπαταρίας οχημάτων, η κατεργασία ορυκτών, η παρασκευή λιπασμάτων, η διύλιση του πετρελαίου, η κατεργασία αποβλήτων. Στην Ελλάδα το χρησιμοποιούν – καταχρηστικά – και στον καθαρισμό οικιακών δεξαμενών συγκέντρωσης λυμάτων (βόθρων)! Το θειικό οξύ ανακάλυψε ο αλχημιστής Abu Musa Jābir ibn Hayyān al azdi (Geber) τον 8ο αιώνα. Το θειικό οξύ ήταν γνωστό στη Μεσαιωνική Ευρώπη ως «έλαιο βιτριολιού» ή «πνεύμα βιτριολιού» ή πιο απλά ως «βιτριόλι». Η λέξη «βιτριόλι» προέρχεται από τη λατινική λέξη «vitreus», δηλαδή γυαλί, και έχει να κάνει με την υαλώδη εμφάνιση του.

Όπλο στα χέρια απατημένων

Το βιτριόλι στον δυτικό κόσμο ήταν το όπλο της φρίκης στα χέρια απατημένων συζύγων ανδρών και γυναικών, ήταν η δήθεν εκδίκηση. Η χρήση του βιτριολιού έγινε γνωστή στην Ελλάδα από δημοσιεύματα της εποχής του ’30. Να σημειώσουμε ότι το θειικό οξύ παρήγαγε στη χώρα μας η Εταιρεία Ελληνικού Πυριτιδοποιείου». Η απιστία και η ταπείνωση ήταν οι βασικές αιτίες που όπλιζαν το αδίστακτο χέρι των δραστών με το καυστικό υγρό που δήθεν καθάριζε τη «ντροπή».

Οι πρώτες επιθέσεις στην Ελλάδα

Η Κούλα Ράμμου προκάλεσε τύφλωση στον εργοδότη της, τον Ασημάκη Κουτσογιάννη, ο οποίος της είχε τάξει γάμο και δεν τήρησε την υπόσχεσή του. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ