Επιχειρησιακή εκτόξευση αντιπλοϊκού πυραύλου NSM από LCS του USN

Το Ναυτικό των ΗΠΑ γνωστοποίησε την με επιτυχία αρχική εκτόξευση αντιπλοϊκού πυραύλου νέας γενιάς NSM (Naval Strike Missile) της νορβηγικής Κongsberg, από το LCS 10 “Gabrielle Giffords” την 1η Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της άσκησης Pacific Griffin, κοντά στη νήσο Guam. Η συγκεκριμένη ναυτική άσκηση διεξάγεται σε διετή βάση, πάντα σε συνεργασία με το Ναυτικό της Σιγκαπούρης.

To LCS 10, “Gabrielle Giffords, που για πρώτη φορά εντάχθηκε στη δύναμη του 7ου Αμερικανικού Στόλου, επέδειξε σε καθαρά επιχειρησιακό επίπεδο την ικανότητά των σκαφών της συγκεκριμένης κλάσης να πλήττουν στόχους επιφανείας με μεγάλη ακρίβεια πέραν του ορίζοντα, σε αποστάσεις της τάξης των 100 ναυτικών μιλίων (180 χιλιομέτρων)!

Επρόκειτο για επιχειρησιακή βολή-εκτόξευση, δεδομένου ότι πύραυλος οριζόντιας πλεύσης NSM, εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο δοκιμών από το LCS 4, USS Coronado, το 2014.

Ο NSM έχει τη δυνατότητα να πετά πολύ χαμηλά πάνω από τα κύματα (sea skimming), ή να ακολουθεί την εδαφική διαμόρφωση (Terrain Following) και να προσβάλει στόχους με μεγάλη ακρίβεια, ακόμα και σε περιβάλλον έντονων ηλεκτρονικών παρεμβολών.

Το Αμερικανικό Ναυτικό, όπως και η USAF, πρόκειται να εντάξουν σε υπηρεσία και την αερομεταφερόμενη έκδοσή του, τον JSM, o οποίος θα είναι διαφοροποιημένος ως προς το σχήμα και τις διαστάσεις, προκειμένου να χωρά εντός των καταπακτών οπλισμού του F-35.