Επιχείρηση “αγιογραφία των διερευνητικών” από το ΥΠΕΞ;

Παρατηρώ το τελευταίο διάστημα ότι μερικοί σοβαροί αναλυτές έκαναν ένα βήμα πίσω σε ότι αφορά τη θεώρησή τους για τν Τουρκία και τον ισλαμιστή ηγέτη της, Ταγίπ Ερντογάν. Στο παρελθόν υποστήριζαν με πάθος ότι «πρέπει να τα βρούμε» με την Τουρκία, ελπίζοντας ότι έτσι θα σταματήσουν οι απειλές και τα προβλήματα που δημιουργεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Είναι σημαντική η νέα τοποθέτηση τους και ορθή. Διότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί πίστευαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τηρεί αυτή την πολεμική στάση εναντίον της Ελλάδας για εσωτερικούς λόγους -θέση με την οποία διαφωνούσα- τώρα καταλαβαίνουν το αυτονόητο, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος δεν κρύβεται.

Δεν απειλεί, λοιπόν, την Ελλάδα και την Κύπρο για εσωτερικούς λόγους. Ό,τι συμβαίνει στο Αιγαίο, και βεβαίως, στην κυπριακή ΑΟΖ γίνεται βάση σχεδίου. Η τουρκική πολιτική ηγεσία στο σύνολό της πιστεύει ότι το Αιγαίο ανήκει στην κατοχική δύναμη.

Για την Κύπρο ας μην συζητάμε πια τι έχει στο μυαλό του ο Ερντογάν. Η Τουρκία έχει ήδη αποφασίσει ότι το νησί θα παραμείνει υπό την επιρροή της. Τα περί διαλόγου και συνομιλιών, είναι για τους αφελείς της «όποιας λύσης» και για τα «ορφανά» του φιλοτουρκικού και ρατσιστικού σχεδίου Ανάν, όπως και για τον άβουλο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, που ψάχνει ο άνθρωπος κάτι να κάνει για να περνά την ώρα του.

Τις τελευταίες ημέρες, με στοχευμένες διαρροές, το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών καθοδηγεί τους δημοσιογράφους με τρόπο που έχει στόχο να «αγιάσουν» τις διερευνητικές επαφές με τους Τούρκους. Οι λεγόμενες διερευνητικές είναι διαπραγματεύσεις βεβαίως, και ας μην παίζουν με τις λέξεις εκεί στο υπουργείο Εξωτερικών.

Διεξάγονται κανονικές συνομιλίες και «πάρα-δώσε», από διπλωμάτες, οι οποίοι έχουν «δεσμεύσεις» στη νεοφιλελεύθερη γραμμή: Δηλαδή, «να τα βρούμε πάση θυσία» με τους Τούρκους. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ