Επιχείρηση “Μέδουσα”, η 2η μάχη του Panjwai: Κατά κράτος ήττα για τους… (vid.)

Το 2006 ήταν και αυτή μια ανήσυχη χρονιά για τους Δυτικούς στρατιώτες που μάχονταν στο Αφγανιστάν. Στην περιοχή του Panjwai, νοτιοδυτικά της Κανταχάρ, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, σημειώθηκαν πολλές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Οι επιχειρήσεις στην περιοχή επαναλήφθηκαν στις αρχές του φθινοπώρου και σε αυτές διακρίθηκαν ιδιαίτερα τα καναδικά Princess Patricia’s Canadian Light Infantry (PPCLI) και Royal Canadian Regiment (RCR). Οι Ταλιμπλάν ήδη από το 2004 συγκέντρωναν δυνάμεις γύρω από την σημαντική πόλη Κανταχάρ με σκοπό να την αποκλείσουν. Η επαρχία της Κανταχάρ συνορεύει με το Πακιστάν και αποτελεί ιδανικό τόπο για διεξαγωγή ανταρτοπολέμου με τους εκατοντάδες οικισμούς, τα βουνά και τις κοιλάδες που βρίσκονται εκεί.

Στα τέλη του 2005 οι Ταλιμπάν είχε εντείνει τη δράση τους σε όλη τη χώρα με ενέδρες και βομβιστικές επιθέσεις. Παράλληλα στην περιοχή του Panjwai, σε απόσταση μόλις 60 χλμ. από την Κανταχάρ, οι Ταλιμπάν άρχισαν να δημιουργούν οχυρή βάση.

Από αέρος αναγνωρίσεις έδειξαν ότι οι Ταλιμπάν δεν σκόπευαν να υποχωρήσουν αλλά θα έδιναν μάχη για την υπεράσπιση των οχυρών τους. Και πράγματι οι Ταλιμπάν είχαν δημιουργήσει κανονικό μέτωπο σε μήκος 100 χλμ. περίπου με θέσεις μάχης, θέσεις βαρέων όπλων, χαρακώματα επικοινωνίας, αποθήκες και θέσεις διοίκησης. Επί των θέσεων αυτών τάχθηκαν περίπου 12.000 Ταλιμπάν. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr