Επιχείρηση “Garibaldi”: Η Μοσάντ συλλαμβάνει τον εγκληματία Άϊχμαν…

Στις 11 Μαΐου 1960, ο εγκληματίας πολέμου Αντολφ Άιχμαν, που είχε καταφύγει με πλαστή ταυτότητα στην Αργεντινή, απάγεται από ομάδα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών έπειτα από πολυετή επιχείρηση αναζήτησης. Δέκα ημέρες αργότερα, ναρκωμένος και ντυμένος με στολή της αεροπορικής εταιρείας El Al μεταφέρεται από πράκτορες της Μοσάντ στο Ισραήλ.

Εμπνευστής της «Τελικής Λύσης», το σχέδιο της εξόντωσης των Εβραίων κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Άιχμαν θα δικασθεί και θα εκτελεσθεί δι’ απαγχονισμού το 1962 σε ηλικία 56 ετών. Ακολουθεί το χρονικό της μυστικής επιχείρησης με βάση τα τηλεγραφήματα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) εκείνης της εποχής.

«Εγκληματίας πολέμου συλλαμβάνεται από τους Ισραηλινούς»

Οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν στην «σύλληψη ενός από τους μεγαλύτερους ναζί εγκληματίες πολέμου και θα δικασθεί σύντομα από ισραηλινό δικαστήριο», ανακοινώνει στις 23 Μαΐου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεν Γκουριόν. «Ο άνθρωπος της Τελικής Λύσης…βρίσκεται στην φυλακή», «Εγκληματίας πολέμου συνελήφθη από τους Ισραηλινούς». Ο Τύπος ομόφωνα χαιρετίζει το ισραηλινό εγχείρημα. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr