Επανεξετάζεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη η ασφάλεια του πασίγνωστου Zantac!

Οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάζουν την ασφάλεια μιας ευρέως διαδεδομένης ουσίας για τις στομαχικές καούρες, τις ρανιτιδίνης, η οποία είναι γνωστή με την εμπορική της ονομασία Zantac. Ο λόγος που γίνεται η επανεξέταση είναι ότι εντοπίστηκαν ίχνη μιας πιθανόν καρκινογόνου ουσίας σε ορισμένες εκδόσεις του φαρμάκου.

Η Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ [FDA] ανακοίνωσε ότι βρήκε ίχνη πρόσμειξης με την ονομασία N-nitrosodimethylamine (NDMA), σε ορισμένες εκδόσεις φαρμάκων τα οποία περιέχουν ρανιτιδίνη. Και η FDA και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων ανακοίνωσαν ότι θα επανεξετάσουν την ασφάλεια του φαρμάκου.

Η ξένη και πιθανόν επικίνδυνη ουσία στην ρανιτιδίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά από τους ελεγκτές της Valisure, ενός online φαρμακείου που ελέγχει για τυχόν ατέλειες ή σφάλματα τα φαρμακευτικά σκευάσματα που πουλάει.

Όπως ανακοίνωσε η Valisure τα ίχνη της βλαπτικής ουσίας εντοπίστηκαν τόσο στο γνωστό σκεύασμα της εταιρίας Sanofi SA, το ’Zantac όσο και σε γενόσιμες εκδοχές του φαρμάκου.

ΠΗΓΗ: HELLASJOURNAL