Εντυπωσιακή-ενθαρρυντική, δραματική στροφή 180º της ελληνικής κυβέρνησης

Υπό το βάρος των ίδιων των γεγονότων, η κυβέρνηση πραγματοποιεί εντυπωσιακή στροφή τόσο στο μέτωπο του μεταναστευτικού, όσο και στο διασυνδεδεμένο μέτωπο με την Τουρκία (άσκηση βέτο στο ΝΑΤΟ). Έτσι, αποφάσισε να αλλάξει τη μέχρι τώρα στάση της και να σφραγίσει τα σύνορα. Αυτό σημαίνει ότι εμποδίζει εφεξής τις αφίξεις μεταναστών τόσο στον Έβρο, όπου ήδη υφίσταται ασφυκτική πίεση, όσο και στα νησιά. Είναι ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά γίνεται λόγος για απώθηση όσων επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Παράλληλα, η Ελλάδα άσκησε βέτο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, εμποδίζοντας την έκδοση ανακοίνωσης υποστήριξης της Τουρκίας για τα συμβαίνοντα στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στη Συμμαχία πρέσβη Σπύρο Λαμπρίδη να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, καθώς δεν εισακούστηκε από τους εταίρους η ελληνική πρόταση. Η Ελλάδα είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί στην κοινή δήλωση της Συμμαχίας υπέρ της Τουρκίας μία αναφορά στη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό (Μάρτιος του 2016).

Η αναφορά έχει μεγάλη πρακτική αξία, επειδή η Άγκυρα επισήμως ανακοίνωσε ότι καταργεί αυτή τη συμφωνία και ότι δεν θα εμποδίζει τους πρόσφυγες-μετανάστες που θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας. Για την ακρίβεια, οι τουρκικές κρατικές υπηρεσίες οργάνωσαν και διευκόλυναν τη μετάβαση χιλιάδων προσφύγων μεταναστών στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια.

Μεταξύ των χωρών που αντέδρασαν αρνητικά στην πρόταση της Ελλάδας να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφορά στην ανάγκη σεβασμού της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ήταν όλες οι μεγάλες χώρες-μέλη, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Ο λόγος που υπήρχε ομοφωνία των μεγάλων είναι η πρόθεσή τους με την ανακοίνωση της Ατλαντικής Συμμαχίας να στριμώξουν τη Ρωσία. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ