Εντός ωρών η Αίγυπτος δίπλα στην Ελλάδα για τις τουρκικές αθλιότητες με τη Λιβύη

Η Αίγυπτος καταδικάζει την υπογραφή δύο μνημονίων (MoU) από τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας και της Λιβύης σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα και την ασφάλεια, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου σε δήλωσή του την Πέμπτη.

«Τα δύο μνημόνια δεν έχουν νομική ισχύ, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το πρίσμα του άρθρου 8 της Συμφωνίας Skhirat, το οποίο ορίζει ότι η [λιβυκή] κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες», αναφέρει το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο διεθνώς αναγνωρισμένος πρωθυπουργός της Λιβύης, Fayez Al-Serraj, υπέγραψαν δύο μνημόνια σχετικά με την ασφάλεια και τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.

«Είναι γνωστό ότι το σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης στερείται υπουργούς και εκπροσώπηση διαφόρων περιοχών της Λιβύης και έτσι ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι περιορισμένος και έτσι οι συμφωνίες με άλλες χώρες θεωρούνται καταφανής παραβίαση της συμφωνίας Skhirat», σημειώνει το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Και πρόσθεσε ότι «αυτές οι δύο συμφωνίες δεν έχουν καμία επίδραση ή επίδραση στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή της Μεσογείου».

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει αυτή την «αρνητική κίνηση», η οποία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τις διεθνείς προσπάθειες ανεύρεσης συνολικής λύσης στην κρίση της Λιβύης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ