ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ: Ένταξη του ΠΓΥ ΑΤΛΑΣ Ι στον ελληνικό Στόλο

Σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης επίσημη τελετή ονοματοδοσίας και εντάξεώς του στη δύναμη του Ελληνικού Στόλου του Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως «ΑΤΛΑΣ Ι», το οποίο αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος «Αικατερίνης Λασκαρίδη», προς το Πολεμικό Ναυτικό.

Όπως είχε γράψει παλαιότερα το DP το πλοίο που δωρίθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό ναυπηγήθηκε το 1999. Πρόκειται για ένα πλοίο συνολικού μήκους 70,4 μέτρων και πλάτους 16 μέτρων, βύθισμα 8 μέτρων με εκτόπισμα έμφορτο 3.010 τόνους, το οποίο ναυπηγήθηκε για την εκτέλεση αποστολών ρυμουλκού, υποστήριξης και διάσωσης επιχειρήσεων πλατφορμών άντλησης πετρελαίου (Platform Support Vessel) στην ανοικτή θάλασσα.

Το πλοίο σχεδιάστηκε και ναυπηγήθηκε με γνώμονα την ευελιξία στην πραγματοποίηση ποικίλων αποστολών στην ανοικτή θάλασσα ακόμη και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Το πλοίο διαθέτει κατάστρωμα πολλαπλών χρήσεων συνολικής έκτασης 580 τετραγωνικών μέτρων (με διαστάσεις 44,3 μέτρα X 13,1 μέτρα), μπορεί να μεταφέρει στο κατάστρωμα φορτίο βάρους 655 τόνων, διαθέτει γερανό HMC 1301 LK35-15 μήκους 15 μέτρων και δυνατότητας ανύψωσης 3,5 τόνων και μεγάλο αριθμό δεξαμενών διαφόρων τύπων συνολικής χωρητικότητας 6.000 κυβικών μέτρων.

Το σύστημα πρόωσης του ΑΤΛΑΣ Ι αποτελείται από δυο κύριες μηχανές Caterpillar type 3608 DITA με απόδοση έκαστος 2710 bkw –3686 BHP που κινούν δυο άξονες, καθώς και δύο βοηθητικούς κινητήρες Caterpillar 3406 DIT με απόδοση έκαστος 277 bkw και τέλος έναν κινητήρα έκτακτης ανάγκης Caterpillar 3304 T απόδοσης 116 bkw που κινούν τρεις βοηθητικές προπέλες οι οποίες σε συνδυασμό με εκτεινόμενο σύστημα αζιμουθίου επιτρέπουν στο πλοίο να παραμένει δυναμικά ακίνητο (dynamic Positioning) πάνω από οποιοδήποτε σημείο του βυθού.

Το πλοίο διαθέτει σημαντικές δυνατότητες πετρέλευσης εν πλώ, πυρόσβεσης και ρυμούλκησης ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διάσωση άνω των διακοσίων ναυαγών. Η ταχύτητα του πλοίου είναι της τάξης των 14 Κόμβων.

Τις φωτογραφίες από το νέο απόκτημα του Πολεμικού Ναυτικού τις δημοσίευσε κατά αποκλειστικότητα η ιστοσελίδα Law and Order στην οποία μπορείτε να τις δείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο Law and Order