Κίνα: Εντάχθηκε, παρά τις ελλείψεις, σε υπηρεσία το πρώτο Α/Τ Type 055 (vid.)

Το αντιτορπιλικό «Nanchang» εντάχθηκε στο ναυτικό της Κίνας σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Τσινγκντάο. Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, το αντιτορπιλικό ολοκλήρωσε την τελευταία σειρά δοκιμών πέρσι, μολονότι συνεργαζόταν με τον στόλο από το 2017.

Στρατιωτική πηγή ανέφερε στη «South China Morning Post»: «…μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του – συμπεριλαμβανομένων των ραντάρ, των επικοινωνιών και των συστημάτων όπλων και άλλων έργων – δεν είχε τοποθετηθεί». Επίσης, προστέθηκε ότι η ημερομηνία παρουσίασής του επελέγη προσεκτικά έτσι ώστε να μην συμπέσει με τις εκλογές στην Ταϊβάν και έτσι θεωρηθεί ως προσπάθεια επηρεασμού του αποτελέσματός τους.

Το ΝΑΤΟ, αν και δεν θεωρεί το «Nanchang» ως αντιτορπιλικό μιας και μπορεί να κάνει και άλλες εργασίες, το εντάσσει στην κατηγορία «Renhai» αλλά, όπως και να έχει, είναι ένα αρκετά εξελιγμένο και ογκώδες πλοίο. Με εκτόπισμα 13.000 τόνων και μήκος 180 μέτρων, τα σκάφη του  Type 055 είναι τα μεγαλύτερα αντιτορπιλικά στην Ασία και τα δεύτερα μεγαλύτερα στον κόσμο, μετά τα αντιτορπιλικά Zumwalt του Ναυτικού των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί πάντως, όχι άδικα, τα κατατάσσουν στα καταδρομικά.

Το πλοίο, επίσης, μπορεί να φέρει πυραύλους YJ-18, και CJ-10. Διαθέτει και ελικόπτερο. Διαθέτει ραντάρ Type 346 που, κατά του Κινέζους, είναι ικανό να εντοπίζει αεροσκάφη stealth. Ωστόσο, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, το πλοίο δεν είναι καλά σχεδιασμένο και η χρήση αλουμινίου στην κατασκευή του περιορίζει την επιβιωσιμότητά του.