Ένοπλες Δυνάμεις: Τεράστια σημασία των “ταπεινών” πυρομαχικών και ανταλλακτικών… ιδίως σήμερα

Πέραν πάσης αμφιβολίας και ερμηνείας η συνεχώς εντεινόμενη τουρκική επιθετικότητα και η προσπάθεια επιβολής του δίκαιου του ισχυρότερου, αποτελεί για τη χώρα μας μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία των περίπου 200 ετών ζωής του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Ταυτόχρονα η έναρξη της αξιοποίησης των υποθαλάσσιων ενεργειακών πόρων προσδίδει στον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό ένα πολύ υπαρκτό διακύβευμα: τη διεκδίκηση, κατοχή και νομή πόρων (πλούτου).

Δυστυχώς στη νέα αυτή κατάσταση η χώρα μας βρίσκεται αποδυναμωμένη μετά από μία δεκαετία οξείας οικονομικής κρίσης. Είναι δε αυτονόητο δε ότι η οικονομική κρίση έχει αφήσει το αποτύπωμα της και στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και γενικότερα στην στρατιωτική ισχύ της χώρας.
Πλέον στη δημόσια συζήτηση έχει τεθεί ως κύριο θέμα η επαύξηση της στρατιωτικής ισχύος της χώρας και κατ’ επέκταση της αποτρεπτικής της ικανότητας, που είναι τελικά και το ζητούμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται η υλοποίηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων κύριων οπλικών συστημάτων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την προμήθεια νέων φρεγατών. Όμως η επιχειρούμενη «φυγή προς τα εμπρός» δείχνει να αγνοεί την εξαιρετικά κρίσιμη, με βάση τις δεδομένες συνθήκες, παράμετρο του χρόνου. Ακόμη και στην περίπτωση που οι συμβάσεις ανατεθούν άμεσα, πρακτική ωφέλεια για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να προκύψει πριν την πάροδο τριών έως πέντε ετών.

Ο λόγος είναι ότι τα οπλικά συστήματα εφόσον είναι νέας κατασκευής δεν υπάρχουν στο «ράφι», άμεσα διαθέσιμα για τον πιθανό πελάτη. Θα πρέπει να παραχθούν (εφόσον έχει επιτυχώς ολοκληρωθεί η φάση σχεδίασης, ανάπτυξης και δοκιμών) και μάλιστα με ρυθμούς που κάθε άλλο μπορούν να ικανοποιήσουν τις επείγουσες ελληνικές ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και στην περίπτωση των 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior που αποκτήθηκαν από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ χρειάσθηκαν περίπου τρία χρόνια από την έναρξη των συζητήσεων μέχρι την παράδοση των ελικοπτέρων στην Αεροπορία Στρατού του Ελληνικού Στρατού.

Κατά συνέπεια θα πρέπει άπαντες να συμβιβασθούν με την ιδέα ότι εφόσον απαιτηθεί οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα επιχειρήσουν με τα διατιθέμενα σήμερα οπλικά συστήματα και μέσα. Ακόμη και στην περίπτωση της προμήθειας «αναλωσίμων» (π.χ. ανταλλακτικά, πυρομαχικά) η άμεση τοποθέτηση παραγγελιών δεν συνεπάγεται άμεση παράδοση, εκτός αν η πηγή είναι τα αποθέματα συμμαχικών χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό η κατά το παρελθόν δημοσιευθείσα πληροφορία για συμφωνία με τη γαλλική κυβέρνηση για την παραχώρηση από τα γαλλικά αποθέματα κατευθυνόμενων βλημάτων επιφανείας – επιφανείας MM40 Exocet Block II/-III όσο τα ελληνικής ιδιοκτησίας βλήματα του τύπου υποβάλλονται σε εργασίες συντήρησης – ανανέωσης επιχειρησιακού ορίου ζωής, θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση… και εφαρμογή και σε άλλες περιπτώσεις.

Για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας ΤΩΡΑ, επιβάλλεται η ύψιστη προτεραιότητα να αποδοθεί στην άμεση προμήθεια (ή όπου υφίσταται η δυνατότητα ακόμη και τον δανεισμό από συμμαχικές χώρες) «ταπεινών» ανταλλακτικών, πυρομαχικών και όποιων άλλων υλικών απαιτούνται για την αποκατάσταση της διαθεσιμότητας και της λειτουργικότητας των διατιθέμενων σήμερα οπλικών συστημάτων.

Η αποκατάσταση της διαθεσιμότητας και της λειτουργικότητας των οπλικών συστημάτων σε συνδυασμό με σειρά δράσεων που θα περιγραφούν σε επόμενα σημειώματα θα επιφέρουν άμεση και σημαντική ενίσχυση της εθνικής αποτρεπτικής ικανότητας αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος που θα κληθεί να καταβάλλει η Τουρκία εάν συνεχίσει την προσβολή της ακεραιότητας της χώρας και των ζωτικών συμφερόντων της.

DP