Ενεργειακό Ινστιτούτο της Οξφόρδης: Θα δούμε και αρνητικές τιμές LNG;

Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησε πλέον κάτω από τα 2 δολάρια (τιμή στο TTF) και η τάση υποδεικνύει ότι θα παραμείνει εκεί για τους επόμενους μήνες, όπως υποστηρίζει το Ενεργειακό Ινστιτούτο της Οξφόρδης σε νέα του έκθεση.

Παράλληλα, οι συντάκτες σημειώνουν ότι η αποθηκευμένη ποσότητα του αερίου παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής και απορρόφησε μεγάλο μέρος της παραπανήσιας ποσότητας LNG το 2019.

Τη στιγμή που ο κορωνοϊός συνεχίζει να πλήττει τη ζήτηση και η προσφορά LNG παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για πλήρωση των αποθηκών αερίου στις αρχές Αυγούστου. Τότε θα έρθει και η στιγμή της αλήθειας για την αγορά φυσικού αερίου, όπως τονίζεται.

Ένα πιθανό αποτέλεσμα, αν δεν περικοπεί η παραγωγή και η προσφορά, θα μπορούσε να είναι η εμφάνιση αρνητικών τιμών, όπως συνέβη πρόσφατα στο συμβόλαιο πετρελαίου WTI για αντίστοιχους λόγους.

Πάντως, το ινστιτούτο προβλέπει διπλασιασμό της τιμής του TTF ένα χρόνο αργότερα, με παράλληλη απομείωση των εισαγωγών LNG εφόσον ανακάμψει η ζήτηση στην Ασία.

ΠΗΓΗ: ENERGY PRESS