Ένας υποψήφιος-έκπληξη για τη διαδοχή του Βλ. Πούτιν

Σε διαμορφωτή της εσωτερικής πολιτικής εξελίσσεται ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, που έχοντας συμπληρώσει μόλις ένα χρόνο στο πόστο του, έχει διαψεύσει τον χαρακτηρισμό του απλού αντικαταστάτη του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Μισούστιν πιστώνεται το έργο της μέχρι τώρα διακυβέρνησής του, έχοντας αναδειχθεί σε δεύτερο δημοφιλή πολιτικό της Ρωσίας. Ο Μισούστιν θεωρείται πλέον το νέο ανερχόμενο αστέρι του Κρεμλίνου με ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Η δυναμική του Μισούστιν πάνω στην κοινωνία αποτυπώνεται και σε διάφορες δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει. Δημοσκοπήσεις του Κέντρου Λεβάντα που διενεργήθηκαν από Σεπτέμβριο μέχρι Οκτώβριο του 2020, έδειξαν ότι η δημοτικότητα του Πούτιν μειώθηκε από 69% σε 65%, ενώ του Μισούστιν αυξήθηκε στο 58%, κατά μια ποσοστιαία μονάδα.

Επιπλέον, μια ακόμα δημοσκόπηση του Κρατικού Κέντρου Ερευνών Κοινής Γνώμης για το δημοφιλέστερο Ρώσο πολιτικό του 2020, ανέδειξε πάλι δεύτερο τον Μισούστιν στις προτιμήσεις των πολιτών.

Το 38% των ερωτηθέντων απάντησε υπέρ του Πούτιν, το 17%, υπέρ του Μισούστιν, το 15% υπέρ του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκύ και το 9% των ερωτηθέντων υπέρ του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Μισούστιν δεν ήταν πολιτικός καριέρας, αλλά είναι καθαρά τεχνοκράτης. Ήταν επικεφαλής από το 2010 της Ομοσπονδιακής Φορολογικής Υπηρεσίας, ενώ το 2008 υπηρέτησε και ως διευθυντής της ρωσικής εταιρείας επενδύσεων UFG. Όμως, υπήρξε προστατευόμενος του πρώην υπουργού Οικονομικών και μεταρρυθμιστή Μπόρις Φιοντόροφ.

Επιπλέον, η στενή σχέση του Μισούστιν με την Ορθόδοξη Εκκλησία πιστεύεται ότι έπαιξε το δικό της ρόλο στο να αναρριχηθεί στην εξουσία. Τα τελευταία χρόνια είχε ενεργή συμμετοχή στην εκκλησία της Μόσχας, έχοντας τη δυνατότητα να αποκτήσει διασυνδέσεις με επιχειρηματίες και πολιτικά ιδρύματα. Η Εκκλησία το 2017 τίμησε το Μισούστιν με το Πατριαρχικό μετάλλιο για την κατασκευή εκκλησιών.

Πρωτοβουλίες και Κρεμλίνο
Ο πρωθυπουργός ήταν ένα απλό μέλος του κρατικού μηχανισμού, όπως άλλωστε ήταν και ο Πούτιν, πριν ο πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν τον διορίσει πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί σε απόλυτο ηγέτη της ρωσικής μετασοβιετικής περιόδου.

Ο 55χρόνος Μισούστιν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στην διακυβέρνηση της χώρας, που υποδηλώνουν καταμερισμό εργασίας με τον Πούτιν. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ