Υποβρύχιο της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών στο Πολεμικό Μουσείο

Ένα υποβρύχιο (Υ/Β) όχημα τύπου CE2F/X60 της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, προστέθηκε σήμερα στα εκθέματα που κοσμούν τον προαύλιο χώρο του Πολεμικού Μουσείου. Σε συνεργασία με την ΑΣΔΥΣ, έλαβε τη θέση του αριστερά της εισόδου του μουσείου.

Το υποβρύχιο (Υ/Β) όχημα τύπου CE2F/X60 είναι ιταλικής κατασκευής τής εταιρίας COS.MO.S. SAS (Livorno Italy). Η διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) προμηθεύθηκε τέσσερα Υ/Β οχήματα από τον Οκτώβριο του 1977 έως τον Απρίλιο του 1978.

Είναι ηλεκτρικά αυτοκινούμενο Υ/Β όχημα χειριζόμενο από δύο βατραχανθρώπους. Χρησιμοποιήθηκε από την ΔΥΚ, είτε αυτόνομα, είτε μεταφερόμενο πλησίον της περιοχής επιχειρήσεων από τα υποβρύχια τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (Guppy IIA). Ο κυβερνήτης του οχήματος κάθεται στο εμπρόσθιο τμήμα και είναι υπεύθυνος για τον χειρισμό του ελέγχοντας πορεία και βάθος. Διαθέτει πίνακα ελέγχου που επιτρέπει την πλοήγησή του σε οποιαδήποτε κατάσταση θαλάσσης ακόμα και κατά την διάρκεια της νύχτας.

Ο δεύτερος βατραχάνθρωπος, εκτελεί χρέη συγκυβερνήτη με κύριο έργο την τοποθέτηση των εκρηκτικών στο στόχο σε συνεργασία με τον κυβερνήτη.

Κυριότερα χαρακτηριστικά:

Συνολικό μήκος: 6,97 Μέτρα

Διάμετρος: 0,80 Μέτρα

Ύψος: 1,50 Μέτρα

Εκτόπισμα: 2,1 Τόνοι

Βάθος κατάδυσης: 60 Μέτρα

Μέγιστη Ταχύτητα: 4,5 Κόμβοι

Οικονομική Ταχύτητα: 3,3 Κόμβοι

Ακτίνα ενεργείας: 50 Ναυτικά μίλια

Οπλισμός 2 βόμβες ΤΝΤ: 108 kgr εκάστη

ΑΠΕ-ΜΠΕ