Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία η Τουρκία, αλλά… το σουλτανάτο κάπου βόσκει

Μιλώντας στο τουρκικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, στις 19 Μαρτίου, ο Μπεράτ Αλµπαϊράκ εµφανίστηκε… εξωπραγµατικά αισιόδοξος. Ο 42χρονος υπουργός Οικονοµικών της Τουρκίας (και γαµπρός του προέδρου Ερντογάν) εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τουρκική οικονοµία πρόκειται να «πιάσει» τους στόχους της για το 2020 (µια ανάπτυξη, δηλαδή, κοντά στο 5%, ανάλογη με εκείνο το 6% με το οποίο είχε κλείσει το τέταρτο τρίμηνο του 2019), στόχους που είχε όµως θέσει υπό άλλες συνθήκες… προ κορονοϊού.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

«Η Τουρκία εισήλθε σε αυτήν τη διαδικασία ως µία από τις καλύτερα προετοιµασµένες χώρες στον κόσµο. Θεού θέλοντος, θα είναι η χώρα που θα βγει από αυτήν τη διαδικασία µε τα µεγαλύτερα οφέλη» διεµήνυσε ο Αλµπαϊράκ, προσεγγίζοντας την κρίση που επιφέρει η πανδηµία του κορονοϊού στις παγκόσµιες εφοδιαστικές αλυσίδες ως «ευκαιρία» για την ίδια την Τουρκία. «∆εν περιµένω η τουρκική οικονοµία να αντιµετωπίσει κινδύνους προς το παρόν» συνέχισε ο 42χρονος ΥΠΟΙΚ, υποστηρίζοντας µάλιστα ότι η ανάπτυξη πρόκειται να ξεπεράσει κάθε προσδοκία κατά το πρώτο τρίµηνο, σηµειώνοντας µόνο µια µικρή επιβράδυνση τον Μάρτιο.

Προτού προλάβει, ωστόσο, να περάσει ο µήνας Μάρτιος, ο πρόεδρος Ερντογάν θα είχε κηρύξει µε διάγγελµά του την έναρξη ενός πανεθνικού εράνου, µιας «εθνικής εκστρατείας αλληλεγγύης», όπως είπε στις 30 Μαρτίου, για τη στήριξη των χαµηλών εισοδηµάτων εν µέσω πανδηµίας. Για να κάνει την αρχή, ο 66χρονος Τούρκος ηγέτης ανακοίνωσε µάλιστα ότι δωρίζει τους προεδρικούς µισθούς επτά µηνών υπέρ της εκστρατείας, ενώ παράλληλα κάλεσε και την αστική τάξη της Τουρκίας να ακολουθήσει το παράδειγµά του. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ