Σταυρόλεξο προδίδει στους Γερμανούς… την απόβαση στη Νορμανδία (vid.)

Πριν από 75 χρόνια, καθώς τα συμμαχικά επιτελεία προετοίμαζαν τη μεγαλύτερη αποβατική επιχείρηση όλων των εποχών, στη Νορμανδία, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έπαθαν κρίση πανικού, κυριολεκτικά, όταν ανακάλυψαν ότι η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph είχε δημοσιεύσει, στο σταυρόλεξο της ημέρας, όλες τις κωδικές ονομασίες που αφορούσαν την επικείμενη απόβαση στη Νορμανδία.

Οι Βρετανοί πράκτορες, θεωρώντας πως πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια κάποιου προδότη, κινήθηκαν άμεσα και συνέλαβαν τον Λέονταρντ Ντάουι, ο οποίος συνέθετε τα σταυρόλεξα της εφημερίδας. Ο Ντάουι είχε και παλαιότερα κινήσει το ενδιαφέρον των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, όταν η λέξη Διέππη, εμφανίστηκε σε σταυρόλεξό του την παραμονή της ατυχούς βρετανικής απόβασης εκεί, στις 19 Αυγούστου 1942.

Καθώς στο νέο του σταυρόλεξο εμφανίστηκαν οι λέξεις Juno, Gold και Sword, οι κωδικές δηλαδή ονομασίες των ακτών απόβασης των βρετανικών και καναδικών δυνάμεων, αλλά και η λέξη Utah μια εκ των ακτών όπου θα αποβιβάζονταν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί πράκτορες προβληματίστηκαν. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr