Ένα μεγάλο “μπράβο” στο Μέγαρο Μαξίμου, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη… “μιλάτε, ακούμε”!

Το θέμα περιήλθε σε γνώση μας από τύχη, από πρόσωπο που έτυχε λόγω… επαγγελματικής “διαστροφής” να παρακολουθεί τη σελίδα στο Facebook. Όμως επειδή είναι κοινωνικό ζήτημα μεγάλης ειδικής σημασίας για μερίδα συμπολιτών μας και επειδή πρόκειται για ανοικτή σελίδα, άρα δεν δημοσιοποιούμε προσωπικές πληροφορίες, αποφασίσαμε να το αναδείξουμε. Διότι ο χειρισμός ήταν υποδειγματικός. Και μάλιστα, ΔΕΝ έτυχε απόπειρας πολιτικής εκμετάλλευσης…

Πρόκειται για την προσωπική Ιστορία -δεν θα γράψουμε δράμα- διότι η αξιοπρέπεια, η ψυχική δύναμη και η αγάπη αυτών των ανθρώπων, έχει  κάνει ένα πολύ δύσκολο θέμα -όχι και τόσο ασυνήθιστο στην εποχή μας- να μοιάζει με άλλη μία καθημερινότητα, άλλο ένα πρόβλημα το οποίο, ας μην είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούσαμε να το αντιμετωπίσουμε όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Μια οικογένεια με ένα παιδάκι “στο φάσμα” του Αυτισμού, που όπως γράφει η ανάρτηση, “ζει όλη του τη ζωή σε καραντίνα… που δεν θα βγει ποτέ από αυτήν”. Χαρακτηριστικό αυτών των παιδιών που θα μπορούσαν να είναι και δικά μας, είναι ότι ακολουθούν καθημερινά μια ρουτίνα, η οποία εάν διαταραχθεί, συνιστά μεγάλο, πολύ μεγάλο πρόβλημα.

Ο πραγματικός πρωταγωνιστής της τρυφερής κοινωνικής ιστορίας αυτής, ο Γιάννης, έχει συνηθίσει -εάν κατανοήσαμε ορθά- να ταυτίζει την απουσία του σχολείου από τη ζωή του ότι συνδυάζεται με τη διαμονή του σε ένα κοντινό νησί και παιχνίδι συν κολύμπι στην παραλία. Η απαγόρευση που ανακοινώθηκε θορύβησε τους δικούς του που ένιωσαν ότι βρίσκονταν ενώπιον  ενός ακόμα Γολγοθά… παραμονές Μεγάλης Εβδομάδας και Πάσχα.

Χωρίς να πιστεύουν ότι θα πετύχουν κάτι, αποφάσισαν και έστειλαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το πρόβλημά τους στο γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε λιγότερο από 24 ώρες είχαν λάβει τηλεφώνημα και τους ζήτησαν να κανονιστεί συνομιλία με τον πρωθυπουργό για το ζήτημα. Κι αυτό έγινε…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι θα λύσει το πρόβλημα άμεσα. Και ω του θαύματος, για τους Έλληνες πολίτες που δεν έχουν συνηθίσει σε τέτοιες… πολυτέλειες, στη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά, ανακοινώθηκε ότι εξαιρέθηκαν από τα εν λόγω μέτρα απαγόρευσης, συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. Ρητά, ξεκάθαρα και κατηγορηματικά.

Ακολουθεί η ανάρτηση. Διαβάστε την αυθεντική αποτύπωση των πραγματικών περιστατικών από τους πρωταγωνιστές, όχι απλά αυτής της υπόθεσης, αλλά της ζωής της ίδιας. Πρόσωπα που αντιμετωπίζουν ειδικές συνθήκες στην καθημερινότητά τους και έχουν επιδείξει άλλο επίπεδο ανθρωπιάς, κοινωνικής συνείδησης μα και ψυχικού σθένους απαράμιλλου.

Στα πρόσωπα της οικογένειας αυτής, θα πρέπει να τιμήσουμε όλους τους συμπολίτες μας που βιώνουν παρόμοιες ή παραπλήσιες δυσκολίες και θα πρέπει να γίνει συνείδηση στο πολιτικό μας σύστημα, ανεξαρτήτως κομμάτων και προσώπων, ότι πρέπει να φροντίσουμε ώστε η ζωή τους να διευκολυνθεί με κάθε δυνατό τρόπο.

Ένα μεγάλο εύγε στους συνεργάτες του πρωθυπουργού που αξιολόγησαν σωστά ως προτεραιότητα το θέμα αυτό και φυσικά μπράβο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν το λέμε εμείς αλλά οι πρωταγωνιστές. Εμείς απλά δεν μπορούμε παρά να προσυπογράψουμε και να προβάλουμε το θέμα. Και δεν είμαστε από αυτούς που “χαϊδέψαμε” οποιαδήποτε κυβέρνηση, αυτής του Κυριάκου συμπεριλαμβανομένης.


Η ζωή μου με τον Γιάννη
Ποτέ δεν ήμασταν νησιά. Ποτέ δεν ήμασταν μόνοι. Κανείς μας. Εκτός από όσους γεννήθηκαν για να είναι μόνοι. Εκτός από κάποιους ανθρώπους, ένα πολύ μικρό ποσοστό, που έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες…που δεν είναι σαν τους άλλους, που δεν είναι σαν εμάς, τους πολλούς. Ένας από αυτούς είναι και ο Γιάννης μου. Ο Γιάννης μου ζει όλη του τη ζωή σε καραντίνα. Και δεν θα βγει ποτέ από αυτήν.

Τις προηγούμενες δύο ημέρες, έλαβα πολλά μηνύματα από φίλους της σελίδας του Γιάννη. Για την ακρίβεια, έλαβα μερικές εκατοντάδες. Όλοι εξέφραζαν την ανησυχία τους για το πώς θα κάνει τα μπάνια του ο Γιάννης, πώς θα πηγαίνει τις βόλτες του σε περίπτωση που χρειάζομαι βοήθεια από συνοδό για άσκηση μαζί του, εφόσον στον κωδικό 6 επιτρέπονται μόνο δύο άτομα, πράγμα απολύτως λογικό.

Η κατάσταση στην οποία ζούμε μας επηρεάζει όλους: άλλους πολύ, και άλλους πάρα πολύ. Και κάποιους μπορεί να τους συνθλίψει. Το ξέρετε, το ζείτε, το καταλαβαίνετε.

Έκανα και γω μια τρέλα! Έγραψα προχτές ένα μήνυμα στον Πρωθυπουργό της χώρας στο Facebook! Ζητώντας του, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Αυτισμού, να αξιολογήσει την απαγόρευση κυκλοφορίας και λουτρού στις ευπαθείς ομάδες, τους αυτιστικούς, τους ΑμεΑ,τους ανθρώπους που δεν μπορούν να γράψουν το 6 και να πάνε για τρέξιμο.

Σε λιγότερο από 24 ώρες δέχτηκα τηλεφώνημα από το γραφείο επικοινωνίας του ΠΘ όπου με ρωτούσαν πότε θα με βόλευε να κάνω τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό. Χτες λοιπόν δέχτηκα τηλεφώνημα του όπου μιλήσαμε για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε η ζωή και η επιβίωση κάποιων ατόμων να διευκολυνθεί σε τούτη τη δύσκολη περίοδο. Μου υποσχέθηκε ότι θα το λύσει ευθύς αμέσως όπως και έκανε!

Μετά την σημερινή ανακοίνωση του κ Νίκου Χαρδαλιά σε συνεννόηση με τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, του αγαπημένου όλων μας Σωτήρη Τσιόδρα, αυτού του άγιου ανθρώπου, για την εξαίρεση κάποιων ομάδων από την απαγόρευση λουτρού, θέλω να πω όσο πιο δυνατά μπορώ πόσο ευτυχισμένη αισθάνομαι. Το εννοώ: ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ. Και όχι μόνο: είμαι ευγνώμων.

Αλλά και κάτι ακόμη. Ο Γιάννης, ο Γιάννης μου, για πρώτη φορά στη ζωή του αισθάνεται, και ΕΙΝΑΙ, προνομιούχος.

Ευχαριστώ.

Η συγκίνησή μου είναι μεγάλη, αλλά η ευγνωμοσύνη μου απέραντη. Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όσους αγωνίζονται για να μας κρατήσουν ζωντανούς. Έναν-έναν προσωπικά. Και τον επικεφαλής τους. Kyriakos Mitsotakis