Εν αναμονή νέας υβριδικής επίθεσης στον Έβρο… Η Ελλάδα προετοιμάζεται

«Κόκκινος» συναγερµός έχει σηµάνει στον Έβρο, όπου η ΕΛ.ΑΣ. και οι Ένοπλες ∆υνάµεις υψώνουν «ασπίδα» προστασίας των συνόρων, υπό τον φόβο υποκινούµενων µετακινήσεων προσφύγων και µεταναστών κατά µήκος της ελληνοτουρκικής µεθορίου. Οι ελληνικές Αρχές γνωρίζουν, όπως εξηγούν αρµόδιες πηγές στο «Έθνος της Κυριακής», ότι ο τουρκικός µηχανισµός που ενεργοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου για τη µαζική µεταφορά ανθρώπων από την ενδοχώρα στον Έβρο εξακολουθεί να υπάρχει.

«Εάν θα τεθεί ξανά σε λειτουργία, το ξέρει µόνο η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εµείς αυτό που ξέρουµε είναι ότι έχουν διαθέσιµα τα “εργαλεία” για να δηµιουργήσουν ξανά σκηνικό έντασης. Η Ελλάδα από την πλευρά της οφείλει να είναι προετοιµασµένη για παν ενδεχόµενο. Η φύλαξη του Εβρου σήµερα είναι πιο αναβαθµισµένη από ποτέ τόσο σε προσωπικό όσο και τεχνολογικό εξοπλισµό, κατά µήκος του συνόλου της οριογραµµής. Οι δυνάµεις µπορούν να αποκρούσουν ακόµα και συντονισµένη απόπειρα εισόδου χιλιάδων ανθρώπων» προσθέτουν οι ίδιες πηγές ενηµέρωσης.

Στην ελληνοτουρκική µεθόριο θα επιχειρούν συνολικά 1.050 αστυνοµικοί, ενώ στην περιοχή παραµένουν 100 άντρες της Frontex. Οι διµοιρίες των ΜΑΤ θα χρησιµοποιηθούν ως «οµάδες κρούσης» στην περίπτωση που επιχειρηθεί µαζική διέλευση ατόµων. Βασικό µέτρο αποτροπής θα είναι η χρήση χηµικών, ενώ εάν χρειαστεί θα «επιστρατευτούν» τα υδροφόρα οχήµατα εκτόξευσης νερού. Κατά µήκος του ποταµού θα περιπολούν έµπειροι συνοριοφύλακες και άντρες των Ενόπλων ∆υνάµεων.

Η ελληνική πλευρά έχει «χαρτογραφήσει» τέσσερα σηµεία, τα οποία έχουν µπει στο στόχαστρο των διακινητών. Πρόκειται για περιοχές που λόγω της γεωγραφικής θέσης τους θεωρούνται από τα κυκλώµατα και τους υποκινητές τους «εύκολος στόχος» για να περάσουν µετανάστες. Μέχρι την ολοκλήρωση της επέκτασης του φράχτη, τα σηµεία αυτά θα µετατραπούν σε «φρούρια». Πρόκειται για το «Πέταλο», το «Κτήµα Τσιρώζη», τον «Νεραϊδότοπο» και την «Πράσινη Πόρτα».

Η Ελληνική Αστυνοµία έκανε απολογισµό του «υβριδικού πολέµου» του περασµένου Μαρτίου και είδε τις «τρύπες» της οριογραµµής που στοχοποιήθηκαν όταν έγινε αντιληπτό ότι οι Καστανιές είναι «σφραγισµένες». Παράλληλα, στα σηµεία αυτά συνεχίζονται τα οχυρωµατικά έργα και η κατασκευή τεχνικών εµποδίων µε την τοποθέτηση ειδικών συρµατοπλεγµάτων (κονσερτίνες). ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ