Εμάς εντάξει, το “Coming Conflict” του Σαουδάραβα πτέραρχου το “γράψατε”;

Διάφοροι Έλληνες πολιτικοί έχουν συγκλίνουσες προτάσεις για τα ελληνοτουρκικά με κεντρική άποψη την κατευναστική-υποχωρητική στάση. Ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί ξαφνικά ανακάλυψαν τους υδρογονάνθρακες με καθυστέρηση. Από το 2010 όταν ακούστηκε για πρώτη φορά το θέμα της ύπαρξης πιθανών μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων έπρεπε το ελληνικό πολιτικό προσωπικό να ξεκινήσει τις αλλαγές στον τρόπο σκέψης και αντιμετώπισης της κατάστασης.

Γράφει ο Δρ. Σωτήρης Καμενόπουλος
PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

Από το 2010 έπρεπε να υιοθετηθεί μία ενεργειακή διπλωματική-στρατιωτική πολιτική με πρόσημο υδρογονανθράκων. Το σημερινό πολιτικό προσωπικό άργησε πάρα πολύ να καταλάβει τι συμβαίνει στην περιοχή μας καθώς δεν είναι εκπαιδευμένο σε θέματα υδρογονανθράκων αλλά μόνο επιδοτήσεων και διορισμών των ψηφοφόρων του στο δημόσιο.

Το σημερινό πολιτικό κατεστημένο, το οποίο είναι το ίδιο τα τελευταία 45 χρόνια, φέρει τεράστιες ευθύνες για τον κίνδυνο περικύκλωσης της Ελλάδας από τα νότια, από τη Λιβύη. Το σημερινό πολιτικό προσωπικό άργησε να καταλάβει πως τίθεται θέμα αναμόχλευσης της μυστικής συμφωνίας Sykes-Picot του 1916 η οποία οδήγησε στη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μία συμφωνία άμεσα και αποκλειστικά συνδεδεμένη με τους υδρογονάνθρακες.

Οι διπλωματικές πολιτικές και δράσεις στη φάση που είμαστε ίσως δεν αρκούν πια. Όχι ότι δεν χρειάζονται. Προφανώς και χρειάζονται και πρέπει να γίνουν (ώστε να κερδηθεί χρόνος και να οργανωθούν καλύτερες συμμαχίες), αλλά δεν αρκούν πια στο σημείο που βρισκόμαστε. Το σημείο στο οποίο μόνο αυτές οι πολιτικές θα ήταν αποδοτικές έχει ξεπερασθεί κατά πολύ.

Ο Ερντογάν έχει πάρει αποφάσεις οι οποίες συνδέονται με χρήση στρατιωτικής βίας και το έχει δείξει. Οι απόψεις λοιπόν ορισμένων θυμίζουν τα παιδιά των λουλουδιών: ο Ερντογάν θα προελαύνει στη Λιβύη (4 ώρες με φουσκωτό από τα Σφακιά και τη Σούγια του νομού Χανίων), ίσως μπει και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, κι εμείς θα τον ραίνουμε με κατευναστικά λουλούδια.

Ποιοι/ποιες πολιτικοί βρισκόταν στην εξουσία τα τελευταία 45 χρόνια; Οι ίδιοι που προτείνουν συνδιαχείριση ελληνικών περιοχών; Αφού την είχαν τη λύση επί 45 χρόνια το γιατί δεν τη εφάρμοζαν; Ποιοι Έλληνες πολιτικοί και κόμματα εμπόδιζαν τις έρευνες ελληνικών υδρογονανθράκων τα τελευταία 45 χρόνια; Πόσος χρόνος χάθηκε από το 2010; Χρόνος κατά τον οποίο οι Τούρκοι «διάβαζαν», «μελετούσαν» κι εμείς κοιμόμαστε στην πράσινη ανάπτυξη.

Πρόσφατα σε ημερίδα υπέρ της συνδιαχείρισης ειπώθηκε το εξής (λίγο ενδιαφέρει ποιος/ποια το είπε: η αυτή άποψη διαχέεται διαρκώς από το σημερινό πολιτικό προσωπικό): «να αποσαφηνιστεί η εθνική γραμμή και να καταστεί αρραγές το εσωτερικό μέτωπο, (…) εγκατάλειψη του ρητορικού πατριωτισμού και της ροπής προς την εθνικολαϊκιστική ευκολία, μέσα από την ανάδειξη της σημασίας του πραγματικού πατριωτισμού.»

Απάντηση σε αυτό: τα στίγματα που εμφανίζονται τελευταία στο εξωτερικό (όπως πάντα οι διάφορες μόδες έρχονται με χρονική διαφορά στην Ελλάδα), και τα οποία αυξάνονται σιγά-σιγά, δείχνουν μία περίεργη ροπή/ταύτιση των οπαδών της κλιματικής ψευδοκρίσης προς τον αυθεντικό εθνικολαϊκισμό διανθισμένα με έντονα στοιχεία αντισημιτισμού.

Ας ειπωθεί ξεκάθαρα: πρόκειται για απόψεις ταυτόσημες με αυτές του National-Socialism= Nazis. Αρκετοί οπαδοί της κλιματικής ψευδοκρίσης δεν κρύβονται πια και ενώ διαλαλούν τις ολοκληρωτικές τους απόψεις περί επερχόμενου κλιματικού Αρμαγεδδώνα και ανάγκη υιοθέτησης μίας παγκόσμιας πράσινης ολοκληρωτικής κυβέρνησης, πετούν ταυτόχρονα και ορισμένα ρατσιστικά αντισημιτικά διαμαντάκια.

Όταν σιγά-σιγά αρχίσουν οι Έλληνες να το αντιλαμβάνονται, όταν αυτό ως μόδα περάσει από τους φανατικούς οπαδούς της κλιματικής θρησκείας και στη χώρα μας, ίσως οι Έλληνες πολίτες υποστούν σοκ. Αυτή είναι η σκληρή πικρή αλήθεια και τη γνωρίζουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με το θέμα και διαβάζουμε, ακούμε, μαθαίνουμε αυτά που συμβαίνουν στο εξωτερικό. Μην κοιτάτε που σχεδόν όλοι σιωπούν εντός Ελλάδας και σφυρίζουν κλέφτικα.

Ας τα σκεφθεί όλα αυτά ξανά το σημερινό πολιτικό προσωπικό το οποίο επί πολλές δεκαετίες, ακόμη και μετά το 2010, διαρκώς ύψωνε εμπόδια στην αξιοποίηση των Ελληνικών υδρογονανθράκων. Εξηγώ: άλλο θέμα η ανάγκη για έρευνα σε νέες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας και άλλο θέμα το διακύβευμα βάσει του οποίου προσπαθούν ορισμένοι να περάσουν τις πράσινες ολοκληρωτικές τους απόψεις.

Αίφνης, παρουσιάζεται διαρκώς η συγκλίνουσα επιχειρηματολογία της συνωμοσιολογίας, των ψεκασμένων κ.λπ. έναντι όσων προσπαθούν να αμφισβητήσουν τις απόψεις των σοφών που κυβερνούν τη χώρα τα τελευταία 45 χρόνια. Πρόκειται για τα γνωστά και επαναλαμβανόμενα γελοία επιχειρήματα με τα οποία νομίζουν ορισμένοι ότι θα προκαταλάβουν την ελληνική κοινή γνώμη έναντι όλων όσων τολμήσουν να αμφισβητήσουν την Αγία, Ομοούσια και Μοναδική Αυθεντία τους.

Μόνο Αυτοί γνωρίζουν τη «θρησκευτική» τους Αλήθεια. Οι υπόλοιποι, αυτοί που διαφωνούν, καθίστανται Αρνητές, Αιρετικοί, συνωμοσιολόγοι και ψεκασμένοι οι οποίοι δεν γνωρίζουν τα γεωπολιτικά δεδομένα. Ας ενημερωθούν λοιπόν όσοι επιμένουν σε αυτές τις παρωχημένες… γκρι ψυχολογικές επιχειρήσεις (Psy-Ops) ότι δεν βρισκόμαστε στο 2010 όπου με ένα απλό μασάζ στην κοινή γνώμη περνούσαν αριστεροδεξιά πράσινα μνημόνια.

Όταν τα πάντα εκεί έξω έχουν αλλάξει, θα αλλάξουν και εντός Ελλάδας, είτε αρέσει είτε όχι. Να ετοιμάζονται λοιπόν ορισμένοι και ορισμένες για πολλή, έντονη και διαρκή αμφισβήτηση (άρνηση και συνωμοσιολογία θα το πουν, αλλά δεν βαριέστε) σε ό,τι λέγεται πλέον από το σημερινό παρωχημένο υπέρ-δεκαετές πολιτικό προσωπικό. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφεθεί η έλευση του Ολοκληρωτισμού χωρίς αντίδραση και αμφισβήτηση.

Το πολιτικό κατεστημένο της τελευταίας 45ετίας δεν πολυκατάλαβε ότι η διαφορά μας με την Τουρκία μεταφέρθηκε από το Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο! Αυτό ειπώθηκε τελευταία σε σχετική ημερίδα παρουσία πολιτικών. Η γεωπολιτική των υδρογονανθράκων δεν έχει καμία σχέση με την γραφειοκρατική διπλωματία και σίγουρα καμία σχέση με τη συνήθεια των Ελλήνων πολιτικών εδώ και 45 χρόνια οι οποίοι είχαν συνηθίσει στις κρατικές επιδοτήσεις, στα ρουσφέτια, και στις κουβέντες καφενείου.

Για τους υδρογονάνθρακες γίνονται πόλεμοι, χάνονται πατρίδες, σκοτώνονται άνθρωποι, αλλάζουν σύνορα! Αυτή είναι η σκληρή-πικρή αλήθεια. Ευχή ή Κατάρα (Resource Curse) είχε ειπωθεί. Δεν πολυκατάλαβαν οι Έλληνες πολιτικοί και διπλωμάτες τί εννοούσε αυτή η φράση το 2012; Τότε που οι υδρογονάνθρακες… δεν υπήρχαν; Ότι αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας ως χώρα, αν δεν οργανωθούμε, αν δεν συνειδητοποιήσουμε τι πάει να συμβεί, τότε θα χαθούμε.

Είχα και προσωπικά γράψει απευθυνόμενος σε Έλληνες πολιτικούς (αριστερούς και δεξιούς) πως ό,τι και να συνέβαινε, όσο και αν το ελληνικό πολιτικό προσωπικό αντιστεκόταν στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων (γιατί άραγε;), αυτοί (οι υδρογονάνθρακες δηλαδή) θα εξορυχθούν είτε με το καλό σενάριο, είτε με το κακό. Τελεία και παύλα. Γιατί; Γιατί τα παγκόσμια οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια.

Αν λοιπόν οι Έλληνες πολιτικοί επέμεναν σε παλαιολιθικές πρακτικές (χάριν ποιων συμφερόντων;), τότε αυτή η γελοία νοοτροπία τους θα μας έπαιρνε σβάρνα όλους. (Για να προλάβω τυχόν αντιδράσεις όσων θέσουν ως επιχείρημα: «αφού για τους υδρογονάνθρακες γίνονται πόλεμοι γιατί τότε δεν στρεφόμαστε στις ΑΠΕ;»

Μη ξεχνούν αυτοί ότι και για τις πρώτες ύλες των ΑΠΕ (τις σπάνιες γαίες που ορισμένοι ενέταξαν πρόσφατα στα περί συνωμοσιολογίας μιλώντας για παρουσία ή μη αποθεμάτων στην Ελλάδα) γίνονται όχι μόνο πόλεμοι, αλλά στα ορυχεία πρώτων υλών των ΑΠΕ χρησιμοποιούνται μέχρι και 6χρονα παιδάκια, [1]).

Μήπως δεν είχαν προειδοποιηθεί οι σημερινοί κυβερνώντες πριν τις εκλογές (αλλά και λίγο μετά τις εκλογές) για τα επερχόμενα της Λιβύης; Δεν είχαν ακούσει τίποτε στην Κυβέρνηση για την πρόταση ότι η Λιβύη θα έπρεπε να είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο έπρεπε να ασχοληθούν μετά τις εκλογές της 8ης Ιουλίου; Μήπως είχαν πιο σοβαρή δουλειά να κάνουν στο Γραφείο Πρωθυπουργού, όπως π.χ. τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για την κλιματική ψευδοκρίση το 2020 στην Αθήνα!

Είχαν προειδοποιηθεί ή όχι πριν τις εκλογές της 8ης Ιουλίου ότι το θέμα «Λιβύη» είναι θέμα Εθνικής Ασφάλειας για τη χώρα μας; Ή μήπως θα το αποκαλέσουν και αυτό ψεκασμένη άποψη και συνωμοσιολογία; Αν τολμούν ας το κάνουν οι ίδιοι και να μη βάζουν διάφορα ανόητα φερέφωνα να το κάνουν για χάρη τους.

Απαξιώ για τα φερέφωνα: στόχος μου είναι η αποδόμηση των επικίνδυνων και αποτυχημένων αριστερο-δεξιών πολιτικών. Πολιτικών όπως αυτές που οδήγησαν στο χάρτη που δείχνει την Τουρκία να φτάνει 45 μίλια ανατολικά της Ζάκρου επί πρωθυπουργίας Κρητικού Πρωθυπουργού! Πώς τολμούν και εκφράζουν έκπληξη με αυτά που προέκυψαν;

Από το 2010 περάσαμε σε άλλη εποχή και τώρα το κατάλαβαν ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί; Το ελληνικό πολιτικό προσωπικό δεν πολυκατάλαβε ότι το διακύβευμα μεταφέρθηκε από το Αιγαίο στην Ανατολική Μεσόγειο! Είναι δυνατόν; Κανείς στην Αθήνα δεν πολυκατάλαβε από το 2010 ότι όλα γύρω μας σχετιζόταν με το θέμα των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου; Μάλλον συνωμοσιολογίες θα ήταν και τα έλεγαν ψεκασμένοι.

Ας ειπωθούν λοιπόν ορισμένα πράγματα. Το 2014 συμμετείχα σε επιστημονικό συνέδριο στο Ηράκλειο. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Τρούμαν του Ισραήλ και συμμετείχαν Ισραηλινοί, Τούρκοι, Σαουδάραβες, Κύπριοι κ.λπ. Το θέμα του συνεδρίου ήταν: «Politics and Energy In the Eastern Mediterranean», [2].

Όχι στο Αιγαίο, όχι κάπου αλλού, όχι στον πλανήτη Άρη: στην Ανατολική Μεσόγειο. Μετά το συνέδριο εκδόθηκε και σχετικό βιβλίο το οποίο μεταφράσθηκε στην ελληνική γλώσσα, [3] και στο οποίο για πρώτη φορά παγκοσμίως παρουσιάσθηκαν οι ομοιότητες των γεωπολιτικών παιγνίων της νότιας Σινικής θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι Τούρκοι εδώ και πολύ καιρό αντιγράφουν πιστά τους Κινέζους στα θέματα ΑΟΖ και στην παραβίαση των ΑΟΖ άλλων χωρών κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Ίσως Τουρκία και Κίνα να ανταλλάσσουν τεχνογνωσία πάνω σε αυτό το θέμα.

Το συνέδριο είχε ένα και μοναδικό στόχο: να βρεθούν λύσεις στο παζλ της Ανατολικής Μεσογείου και να δημιουργηθούν γέφυρες συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων χωρών. Κρατήστε τη λέξη «γέφυρες» γιατί έκτοτε η συγκεκριμένη λέξη χρησιμοποιήθηκε ως καραμέλα από το ελληνικό αριστερο-δεξιό πολιτικό προσωπικό.

(σ.σ. Σε εκείνο τα συνέδριο κάποιοι μας είχαν υποδεχθεί με ηλίθια συνθήματα του τύπου «έξω οι φονιάδες». Αυτοί δεν γνώριζαν καν το θέμα του συνεδρίου! Την ίδια ημέρα έστειλα προσωπικά μήνυμα σε υψηλόβαθμο στέλεχος κόμματος διαμαρτυρόμενος για τις ανοησίες των συνθημάτων. Μετά τις εκλογές του 2015 το εν λόγω πρόσωπο έγινε υπουργός και αναλώθηκε και αυτός στο εντυπωσιακό παίγνιο των κυβιστήσεων).

Τι σημαντικό προέκυψε σε εκείνο το συνέδριο; Μία εργασία η οποία παρουσιάσθηκε από Σαουδάραβα απόστρατο πτέραρχο. Δεν ήταν τυχαίος πτέραρχος. Ήταν ο Σαουδάραβας στρατιωτικός ο οποίος δύο έτη μετά επισκέφθηκε πρώτη φορά ως Σαουδάραβας στρατιωτικός το Ισραήλ, [4]! Ο τίτλος της εργασίας του εν λόγω απόστρατου πτέραρχου ήταν: «East Mediterranean Puzzles: Focus of the Coming Conflict».

Ξέρετε τι σημαίνει η φράση «Coming Conflict»; Επερχόμενη σύγκρουση. Όχι πιθανή, όχι ενδεχόμενη. Επερχόμενη σύγκρουση. Αυτά ειπώθηκαν το 2014. Η σύγκρουση ερχόταν, δηλωνόταν ανοικτά σε συνέδρια, και το ελληνικό πολιτικό και διπλωματικό προσωπικό δεν το πολυκαταλάβαινε!

Το ελληνικό πολιτικό και διπλωματικό προσωπικό δεν το πολυκατάλαβε και όταν ξαναπροειδοποιήθηκε δημοσίως το 2016 με σχετικό άρθρο και αναντίρρητο τίτλο: «Νεο-οθωμανισμός, δημογραφικό, ορυκτοί πόροι, και η επερχόμενη σύγκρουση», [5]. Ίσως και αυτά θεωρήθηκαν ψεκασμένες απόψεις ή συνωμοσιολογία.

Εάν είχαν ενημερωθεί σχετικώς ορισμένοι στην Αθήνα; ΝΑΙ. Είχαν ενημερωθεί από το 2014 για τα γραφόμενα του απόστρατου Σαουδάραβα πτέραρχου. Όπως είχαν ενημερωθεί δημοσίως και για το στόχο του Ερντογάν για την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, [6].

Τι πρέπει να κάνει σήμερα το σημερινό αριστερο-δεξιό πολιτικό προσωπικό; Να μας κάνει μία χάρη: να πάρει απόφαση ότι θα αποχωρήσει σύντομα από την πολιτική ζωή του τόπου μπας και βρεθούν νέα πρόσωπα με νέες ιδέες. 45 χρόνια είναι αρκετά. Τα υπάρχοντα πολιτικά πρόσωπα και κόμματα είναι ληγμένα, γερασμένα. Δεν ξέρουν να σκέφτονται, τουλάχιστον με όρους υδρογονανθράκων. Σκέφτονται με όρους επιδοτήσεων κρατικοδίαιτων Βρυξελλών (= πράσινοι φόροι).

Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει το σημερινό πολιτικό προσωπικό: εύχομαι και ελπίζω να μη σκαρφιστούν τίποτε πονηρές ιδέες του τύπου: «ας πάμε σε ελεγχόμενη σύγκρουση ώστε να υποστεί η Ελλάδα μία μικρή ήττα» και να επανέλθει μετά με το επιχείρημα: «να, σας τα λέγαμε, είδατε τι πάθαμε, πάμε σε συμβιβασμό τώρα με την Τουρκία, συνδιαχείριση κ.λπ.». Αυτό ας το ξεχάσουν καλύτερα. Ο κόσμος πλέον είναι υποψιασμένος….

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
1. https://hellasjournal.com/2019/12/katigoro-kata-kolosson-tis-technologias-gia-ekmetalleysi-paidikis-ergasias-se-metalleia/
2. https://ohifront.wordpress.com/2014/09/28/conference-workshop-politics-and-energy-in-the-eastern-mediterranean/
3. http://www.klidarithmos.gr/sygkrousi-kai-evimeria
4. https://www.timesofisrael.com/former-saudi-general-visits-jerusalem-meets-israeli-officials/
5. https://www.huffingtonpost.gr/entry/-7899_gr_12552164
6. Αναβίωση Οθωμανικής Αυτοκρατορίας… quo vadis πλέον;