Ελληνοτουρκικός διάλογος: Ναρκοθετημένη πορεία στο άγνωστο ή…

Θα αρχίσουν, όπως μεταδίδεται, συνομιλίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αρχικά σε τεχνικά ζητήματα, με στόχο να καθοριστεί ατζέντα. Η έναρξη του διαλόγου αυτού θα σημαίνει και αποκλιμάκωση; Όλα αυτά θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες δυο εβδομάδες με κομβικό σημείο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή θα συζητηθεί θέμα Τουρκίας και κυρώσεων. Μέχρι τότε θα παρακολουθήσουμε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και τακτικών κινήσεων.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: APOPSEIS

Η Άγκυρα δεν θέτει, όπως αναφέρει, όρους για την έναρξη ενός διαλόγου, τη στιγμή κατά την οποία οι μη προϋποθέσεις παραπέμπουν σε εφ’ όλης της ύλης διάλογο. Αυτό δεν ενοχλεί τους Αμερικανούς, τους Γερμανούς, ούτε ασφαλώς και τους συνοδοιπόρους τους στην Ε.Ε. Θα πρέπει, ωστόσο, να ενοχλεί την Αθήνα, που δεν θα θέλει προφανώς να παγιδευτεί σε μια διαδικασία για επίλυση όλων των ζητημάτων που εγείρει η κατοχική Τουρκία. Δηλαδή, των παράνομων και παράλογων αξιώσεων του καθεστώτος Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου.

Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν διεκδικήσεις σε βάρος της Τουρκίας, ωστόσο θα πρέπει να κάνουν όλα όσα επιβάλλεται για να διασφαλίσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.
Θα είναι, προφανώς, όρος στο πλαίσιο που ετοίμασε το εγκεφαλικά νεκρό -όπως το χαρακτήρισε ο Μακρόν- ΝΑΤΟ, η αποφυγή κινήσεων κλιμάκωσης της έντασης. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, πάγωμα των εξοπλισμών από πλευράς της Αθήνας, όπως και της συμφωνίας με το Παρίσι; Είναι σαφές πως ενοχλεί πολλούς μια συμφωνία Ελλάδος και Γαλλίας και θα θέλουν να την αποτρέψουν.

Η κατοχική δύναμη θέλει να αποφύγει το πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που -υποτίθεται- είναι γήπεδο της Ελλάδος και της Κύπρου. Επιλέγει όχι τυχαία αυτό του ΝΑΤΟ, όπου αισθάνεται πιο ισχυρή και με… δικό της τον διαιτητή. Μοιάζει να παίζει μπάλα με πιασμένο διαιτητή και πόκερ με σημαδεμένη τράπουλα. Κανείς δεν επιλέγει την ένταση, πλην της Τουρκίας. Την ένταση την προκαλεί η κατοχική δύναμη και αυτή πρέπει να κάνει τα βήματα αποκλιμάκωσης.

Είναι δε ξεκάθαρο πως δεν θα πρέπει τον λογαριασμό για την αποκλιμάκωση να τον πληρώσουν Ελλάδα και Κύπρος. Γιατί αυτό φαίνεται ότι γίνεται παρασκηνιακά. Είναι σαφές πως η κίνηση της μη ανανέωσης της NAVTEX από τουρκικής πλευράς έχει στοιχείο τακτικισμού. Είναι μια κίνηση που επιδιώκει να προκαλέσει και προβλήματα εντός της Ένωσης. Δηλαδή, μεταξύ αυτών που χαϊδεύουν κατευναστικά την κατοχική δύναμη και εκείνων που επιμένουν σε κυρώσεις. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή