Ελληνοτουρκικός διάλογος, μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο & Κύπρος

Στην πρίζα είναι όλοι οι βασικοί παίκτες ενόψει των προσπαθειών για έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά και της ανακοίνωσης για συμφωνία μερικής-τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου. Θα είναι δυο παράλληλες εξελίξεις, οι οποίες προδήλως αλληλοεπηρέαζονται. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως στη μεγάλη εικόνα είναι και το επικοινωνιακό κομμάτι, που ενδιαφέρει τις κυβερνήσεις.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
ΠΗΓΗ: APOPSEIS

Η Αθήνα μετά από ένα διήμερο που προσπαθούσε να «καταπιεί» την τουρκική κίνηση στην Κύπρο, με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», ανέκρουσε πρύμναν, κάτω από το βάρος των αντιδράσεων. Η αρχική τοποθέτηση, που σαφώς προέκυψε μετά από συνεννόηση Μαξίμου και Υπουργείου Εξωτερικών γιατί ήταν ταυτόσημες και σχεδόν ταυτόχρονες οι δηλώσεις, ξεκαθάριζε πως άλλο είναι το «Ορούτς Ρέις» και διαφορετικό το «Μπαρπαρός».

Πρόκειται για μια εδραιωμένη άποψη, η οποία έχει ως πυρήνα το δόγμα «η Κύπρος κείται μακράν». Όποιες εξηγήσεις και να έχουν δοθεί στη συνέχεια, αυτό που μένει είναι η αρχική τοποθέτηση, που αναπαράχθηκε, με ιδιαίτερο ζήλο, από τα συστηματικά ΜΜΕ, μέσα από τις γνωστές αναφορές για «μαξιμαλισμό» των Ελληνοκυπρίων.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρος Διακόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σημερινή» ( στο δημοσιογράφο Μάριο Πούλλαδο), θέλοντας να αλλάξει την εικόνα που διαμορφώθηκε και να κατευνάσει αντιδράσεις είπε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η Κύπρος επίθεση και να μη βρεθεί ένοπλα η Ελλάδα στο πλευρό της». Είναι, βέβαια, ο ίδιος που δήλωσε πως «δεν είναι η πρώτη φορά», που παραβιάζεται η κυπριακή ΑΟΖ ( από την Τουρκία).

Κάθε συνέχιση της συζήτησης αυτής δεν ωφελεί, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζει ο καθένας πού στέκεται και πού πατά. Εάν, όμως, επίσημα η Ελλάδα θεωρεί πως η επίθεση στην Κύπρο από την Τουρκία είναι casus belli, τότε θα πρέπει να το πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Σε αυτά τα ζητήματα, δεν πρέπει να επικρατούν τα επικοινωνιακά παιχνίδια, αλλά η ουσία. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ