Ώρα της αλήθειας για την ελληνική αποτροπή: Άλλο αποφυγή εντάσεων κι άλλο μίμηση στρουθοκαμήλου

Στην πραγματικότητα πρόκειται για το χρονικό μίας προαναγγελθείσας κρίσης. Η δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης της αίτησης της κρατικής εταιρείας πετρελαίων ΤΡΑΟ προς το αρμόδιο υπουργείο για σεισμικές έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν. Ήταν εξαρχής σαφές πως το περιβόητο μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης για την αυθαίρετη οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών υπεγράφη για να εφαρμοσθεί, οπότε και “ο κόμπος θα φτάσει στο χτένι”.

Γράφει ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Θεωρητικά το αίτημα της ΤΡΑΟ μπορεί με κάποιον τρόπο να παγώσει, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει δεκτό. Εάν ο Ερντογάν δεν ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει το αίτημα δεν θα είχε καν υποβληθεί.

Η Τουρκία είχε επανειλημμένως προαναγγείλει ότι θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα των έξι μιλίων, αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τις οποίες με το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης επιχειρεί να αρπάξει.

Η Τουρκία, άλλωστε, κατά κανόνα αποφεύγει να αιφνιδιάζει. Προαναγγέλλει τις επεκτατικές κινήσεις της, με σκοπό να εθίσει: Πρώτον, τη διεθνή κοινότητα και κατ’ αυτόν τον τρόπο να περιορίσει τις αντιδράσεις της. Δεύτερον, την ελληνική πλευρά, προσφέροντας στους εδώ κατευναστές τον χρόνο να προετοιμάσουν με διάφορα ιδεολογήματα το έδαφος στην κοινή γνώμη για την εκάστοτε υποχώρηση.

Ο Ερντογάν έχει επενδύσει πολλά στη Λιβύη
Ο Ερντογάν έχει επενδύσει πολλά στη Λιβύη κι αρκετά εξ αυτών αφορούν στην αρπαγή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο τουρκικός ισχυρισμός ότι τα νησιά δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδα είναι, βεβαίως, παλαιός, αλλά με το επίμαχο μνημόνιο απέκτησε απέκτησε μία κάποια νομική υπόσταση (όχι νομιμότητα). Εάν, μάλιστα, πραγματοποιηθούν και οι προαναγγελθείσες έρευνες θα αποκτήσει και “σάρκα και οστά”.

Το επίμαχο μνημόνιο είναι το πρόσχημα νομιμότητας του Ερντογάν για τις σχεδιαζόμενες πειρατικές ενέργειες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ. Είχα, μάλιστα, εξαρχής υποστηρίξει πως η ακύρωσή του μπορεί να συντελεστεί μόνο εάν οι δυνάμεις του Χαφτάρ ανατρέψουν την κυβέρνηση Σαράτζ.

Όσο αυτή θα αναγνωρίζεται ως νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης ο Ερντογάν θα μπορεί να επικαλείται το επίμαχο μνημόνιο. Γι’ αυτό είχα προτείνει… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ