Ελλάς – Γαλλία – Συμμαχία: Ένα παλιό σύνθημα ανακτά δυναμική…

Οι επαφές στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός επιβεβαίωσαν το θετικό πρόσημο της επικείμενης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι. Εξάλλου, τα επόμενα διπλωματικά βήματα της Αθήνας στην Ανατολική Μεσόγειο “πατάνε” στη σύμπλευση με τη Γαλλία. Κάθε άλλο παρά απαρατήρητο περνά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να στρέφεται προς το Παρίσι, εγκαταλείποντας διακριτικά τις διαχρονικές αυταπάτες που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την ελληνική εξωτερική και οικονομική πολιτική σε σχέση με το Βερολίνο.

Γράφει η ΝΕΦΕΛΗ ΛΥΓΕΡΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Ακόμα και όσοι μέχρι τώρα υποστήριζαν τα αντίθετα, υπό το βάρος των γεγονότων είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν ότι η Γερμανία αποδεικνύεται μοιραίος εταίρος για την Ελλάδα. Μόνο τυχαία δεν είναι, άλλωστε, η δυσαρέσκεια της εγχώριας κοινής γνώμης έναντι της Άνγκελα Μέρκελ και ευρύτερα της γερμανικής πολιτικής. Νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι εφτά στους δέκα κρίνουν αρνητικά την στάση του Βερολίνου.

Η στάση που τήρησε απέναντι στην ελληνοτουρκική διαμάχη και ειδικά ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη φαίνεται να έχει επαναφέρει το αρνητικό κλίμα που υπήρχε κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Αυτή τη φορά, όμως, και σ’ ένα ακραιφνώς φιλοευρωπαϊκό ακροατήριο.

Ο κλιμακούμενος επεκτατισμός της Τουρκίας προβληματίζει πλέον τους πάντες. Δεν έχουμε πλέον την στρατιωτική κατοχή της βόρειας Κύπρου, ούτε τις παραδοσιακές διεκδικήσεις στο Αιγαίο με την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Στην μεν Κύπρο έχουμε τις παράνομες γεωτρήσεις, στην δε Ελλάδα τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης, με την οποία η Τουρκία σφετερίζεται μεγάλα τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καταπατώντας βάναυσα το διεθνές δίκαιο.

Ειδικά τα γεγονότα της τελευταίας περιόδου κατέδειξαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και τη μετατροπή της από “στατική” σε “ενεργητική”. Σε αυτό καταλήγει όχι μόνο το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το Μαξίμου. Μπορεί προς το παρόν να μην έχει διαμορφωθεί μία πλήρως επεξεργασμένη στρατηγική, αλλά είναι σαφές ότι προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρότι στη αφετηρία της ήταν άλλες οι προτεραιότητές της.

Οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις, όμως, αναγκάζουν την Αθήνα να στρέψει το βλέμμα της σε βραχυπρόθεσμα ζητήματα που απαιτούν άμεση διευθέτησης. Ο υποτιμητικός τρόπος που το Βερολίνο αντιμετώπισε την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, χαρακτηρίζεται από έμπειρους διπλωμάτες σαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Διαλύονται οι αυταπάτες της τελευταίας δεκαετίας για τον εποικοδομητικό και ευρωπαϊκό ρόλο της Άνγκελα Μέρκελ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ