Ελλάδα – Β’ ΠΠ: 1941, στιγμές της εν πολλοίς άγνωστης έσχατης μάχης

Τον Μάρτιο του 1941 αποβιβάστηκε στην Ελλάδα το Συγκρότημα W με την 6η Αυστραλιανή Μεραρχία Πεζικού (ΑΜΠ), την 2 Νεοζηλανδική Μεραρχία Πεζικού (ΝΖΠΜ) και την 1η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία (ΤΘΤΞ). Ακολούθησαν τα γνωστά γεγονότα, η κατάρρευση του μετώπου και υποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων προς τη νότια Ελλάδα με σκοπό τη διαφυγή τους από τους καταδιώκοντες Γερμανούς.

Ένα από τα τελευταία σημεία εκκένωσης ήταν και η Καλαμάτα. Η εκκένωση των βρετανικών δυνάμεων από εκεί ξεκίνησε στις 24 Απριλίου και μέχρι τις 26 είχαν διαφύγει πάνω από 8.000 άνδρες, προσωπικό της RAF και Αυστραλοί. Απέμειναν πίσω αρκετοί Νεοζηλανδοί του Ενισχυμένου Τάγματος και του 24ου και 28ου Τάγματος Μαορί που θα αποχωρούσαν το επόμενο βράδυ. Ωστόσο το βράδυ της 28ης Απριλίου τα πρώτα στοιχεία της γερμανικής 5ης Μεραρχίας Πάντσερ (ΜΠα) έφτασαν στην Καλαμάτα.

Τα νεοζηλανδικά τμήματα που ανέμεναν να αποχωρήσουν είχαν κατασκηνώσει στους ελαιώνες ανατολικά της πόλης. Το βράδυ της 28ης προς 29ης Απριλίου 1941 μια γερμανική φάλαγγα θωρακισμένων εισήλθε στην πόλη της Καλαμάτας. Η γερμανική δύναμη ήταν ενισχυμένη με πυροβόλα και όλμους και αμέσως επιτέθηκε στα στρατεύματα που περίμεναν στο λιμάνι να τα πλοία στα οποία θα επιβιβάζονταν. Η κατάσταση ήταν κρίσιμη. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr