Ελλάδα – Τουρκία σε ευθεία πορεία σύγκρουσης… έκλεισαν οι δίαυλοι

Σε πορεία αντίστροφης μέτρησης 84 ημερών μέχρι τον Σεπτέμβριο, όταν και αναμένεται η Άγκυρα να στείλει πλοίο που θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες σε περιοχές που έχουν οριοθετηθεί με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο, κινούνται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Αθήνα κάνει αυτό τον υπολογισμό με βάση τις 90 ημέρες που συνήθως απαιτούνται από την ημέρα δημοσίευσης των αιτημάτων της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου ΤΡΑΟ και την υλοποίησή τους.

ΤΩΝ Π. ΠΑΠΑΔΙΟΧΟΥ & ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Αυτή τη φορά οι έρευνες αφορούν 24 οικόπεδα που ήδη έχουν διαχωρισθεί και εκτείνονται από τα βόρεια της Ρόδου μέχρι τα νοτιοανατολικά της Κρήτης. Παρά το τρίμηνο που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί με βάση τις προβλέψεις της τουρκικής γραφειοκρατίας, η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο ενός «καύσωνα διαρκείας» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Άγκυρα επαναφέρει στο προσκήνιο την ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και απειλεί να ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο. Η Αθήνα αναμένει τις επόμενες κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως των οικοπέδων που αποτυπώνουν τις διεκδικήσεις της Άγκυρας, με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς φθάνουν σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από τα ελληνικά νησιά.

Σενάρια αντίδρασης

Προκειμένου το τουρκικό ΦΕΚ με τα αιτήματα της ΤΡΑΟ να τεθεί σε ισχύ, με βάση τη νομοθεσία της γειτονικής χώρας, απαιτούνται τρεις μήνες, οπότε κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Σεπτέμβριος. Η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια αντίδρασης, αναλόγως με τον τρόπο και τον χώρο που θα κινηθεί η Τουρκία, όταν, όπως αναμένεται, στείλει ερευνητικό σκάφος σε κάποιο από τα οικόπεδα που διεκδικεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η Άγκυρα θα επιλέξει μια περιοχή ανοιχτά –και όχι στα έξι μίλια– της Κρήτης.

Όπως λέγεται, με αυτό τον τρόπο θα επιχειρήσει να «γκριζάρει» την περιοχή και να περάσει το «μήνυμα» ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη εφαρμόζεται, χωρίς να διακινδυνεύσει μια «υπερβολική αντίδραση» από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία έχει πλέον μεγαλύτερη ανάγκη λόγω και των πιέσεων που δέχεται η τουρκική οικονομία. Κατά τις ίδιες πηγές είναι αυτονόητο ότι η Αθήνα θα αντιδράσει με την αποστολή φρεγατών στην περιοχή, ενώ στο παρασκήνιο βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις –κυρίως με τη Γαλλία– ώστε τη συγκεκριμένη περίοδο να υπάρχει και διεθνής παρουσία στην περιοχή, ενδεχομένως στο πλαίσιο ασκήσεων.

Επιπλέον, η Αθήνα προετοιμάζεται για τη μορφή που θα λάβει η τουρκική κινητικότητα στην πλευρά που, με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο, «ανήκει» στη Λιβύη, δηλαδή στα νότια της Κρήτης. Μετά και τις κοινές δηλώσεις του κ. Ερντογάν και του πρωθυπουργού της Λιβύης Φαγέζ αλ Σαράζ από την Άγκυρα την περασμένη Πέμπτη, κατέστη σαφές ότι το επόμενο χρονικό διάστημα επίκεινται έρευνες και στα νότια της Κρήτης. Μάλιστα, με βάση το χρονοδιάγραμμα των ερευνών της ΤΡΑΟ, είναι σαφές ότι ήδη από τον Αύγουστο θα είναι διαθέσιμα για έρευνες τόσο το «Μπαρμπαρός» όσο και το «Ορούτς Ρέις». ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ