Ελλάδα-Τουρκία-ΝΑΤΟ: Προς “τεχνική” συμφωνία και η ρωσική θετική παρέμβαση

Ελληνοτουρκική συμφωνία λειτουργίας “τεχνικού μηχανισμού” για την αποτροπή ατυχημάτων στη θαλάσσια επιφάνεια και τον εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου είναι πιθανόν να υπογράψουν, διμερώς, τα Γενικά Επιτελεία της Ελλάδας και της Τουρκίας, τις προσεχείς ημέρες, κατόπιν των πρωτοβουλιών του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας.

Γράφει ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΡΚΑΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Αν και τηρείται αυστηρότατο απόρρητο για την εξέλιξη των συζητήσεων των στρατιωτικών αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες (στις 10 και 15 Σεπτεμβρίου) και τίποτα δεν είναι ακόμα οριστικό, οι σχετικές διαβουλεύσεις έχουν προχωρήσει συγκριτικά με το αδιέξοδο στις αρχές του μήνα, όταν η Αθήνα απέρριψε κατηγορηματικά τις προτάσεις του κ. Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αντί του –τότε προτεινόμενου– ευρύτερου “μηχανισμού αποτροπής κρίσεων” στη Μεσόγειο, με ενεργή ανάμιξη του ΝΑΤΟ, το παρόν σχέδιο συμφωνίας είναι αυστηρά διμερές και με πιο περιορισμένο πεδίο εφαρμογής.

Βασίζεται δε στους συμμαχικούς κανονισμούς και κώδικες συμπεριφοράς που, ούτως ή άλλως, είναι γνωστοί στα Γενικά Επιτελεία, στους κυβερνήτες πλοίων και χειριστές αεροσκαφών επί σειρά ετών.

Πλήρως αναβαθμισμένα ΜΟΕ
Η συμφωνία, αν επιτευχθεί, παρομοιάζεται με “πολύ αναβαθμισμένα” ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) τα οποία είχαν δρομολογηθεί με τη μυστική συμφωνία των διπλωματικών συμβούλων Ελένης Σουρανή και Ιμπραχήμ Καλίν, της 13ης Ιουλίου, στο Βερολίνο.

Αντίθετα, μεγάλα ερωτηματικά παραμένουν –εδώ εντοπίζεται ο μέγας κίνδυνος για την ελληνική πλευρά– ως προς ποιες και τι είδους παραπομπές και διατυπώσεις θα υπάρχουν για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ