Ελλάδα – Ρωσία: Στις 6 Νοεμβρίου η συνάντηση Νικ. Δένδια με Σεργκέι Λαβρόφ

Την ημερομηνία που θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών αποκάλυψε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο κ. Δένδιας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα «Παραπολιτικά», δήλωσε πως θα συναντηθεί με τον κ. Λαβρόφ στις 6 Νοεμβρίου. Ερωτηθείς για το αν η χώρα μας ανησυχεί για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία, αναφέρθηκε στις παραδοσιακές σχέσεις με τη Μόσχα.

«Με τη Ρωσία έχουμε παραδοσιακές σχέσεις, θα τις τηρήσουμε και θα τις εμβαθύνουμε. Υπήρξε μια, μην την πω διακοπή, να την πω επιδείνωση των σχέσεων επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνηση με τη ρωσική πλευρά, τα θυμάστε, δε χρειάζεται να τα επαναφέρω, πρέπει να ξαναβάλουμε και αυτό το τρένο σε ράγες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα συνομιλεί από πάντα με τη Ρωσία, η οποία όπως σημειώνει ο ίδιος, παρουσιάζεται ως παίκτης στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας πως με αυτό δεν υπερβάλλει ούτε υποτιμά το ρόλο οποιουδήποτε.

«Είναι μια χώρα με την οποία παραδοσιακά η Ελλάδα και συνομιλεί και σε πολλά θέματα μπορεί να έχει τη στήριξή της», σημειώνει Ωστόσο, όπως τόνίζει κάποιες θέσεις της Μόσχας δεν φαίνεται να ικανοποιούν την Αθήνα

«Τον τελευταίο καιρό π.χ. οι ρωσικές θέσεις όπως τις έχουμε δει δεν έχουν φτάσει στο επίπεδο που θα θέλαμε. Να είμαστε απολύτως συνεννοημένοι. Γιατί υπάρχει η αντίληψη σ’ ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ότι η Ρωσία πάντοτε μας στηρίζει. Οι τελευταίες θέσεις στο Κυπριακό, απέχουν απ’ αυτό που θα θέλαμε», δήλωσε σχετικά. Έκανε, ωστόσο, σαφές πως η Ελλάδα θα επιδιώξει να επαναφέρει τις σχέσεις με τη Ρωσία, εκεί που θα πρέπει να είναι.

Την ίδια επιδίωξη, εξάλλου, φαίνεται πως έχει και η Μόσχα καθώς ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ε.Ε., Βλαντίμιρ Τσιζόφ, έκανε γνωστό ότι η Ρωσία εργάζεται για την περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων, ανεξαρτήτως της κυβέρνησης. Την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Μόσχα είχε κάνει γνωστή ήδη γνωστή το Sputnik, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως η ατζέντα βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση.