Ελλάδα-Κίνα: Μύθος vs. πραγματικότητα… για τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Παρά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην κοινωνία μας, η υπερβολή εξακολουθεί να διέπει τη συμπεριφορά των Ελλήνων. Σε αυτό έχουν συμβάλλει, σε μέγιστο ποσοστό, τα ΜΜΕ δεδομένου ότι η μέγιστη πλειοψηφία εξ αυτών συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Η τελευταία υπερβολή αφορά στις κινέζικες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΛΑΣ
ΠΗΓΗ: SLpress

Την τελευταία πενταετία της μνημονιακής περιόδου οι κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα εμφανίστηκαν σαν γιατρικό. Άρθρα γράφονται για επενδύσεις σε πολλαπλούς τομείς και για εμπορικές συμφωνίες που θα βοηθήσουν τις ελληνικές εξαγωγές, Αναφέρονται στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο νέος σωτήρας είναι οι κινέζικες επενδύσεις. Μέχρι σήμερα πάντως από πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

Πόσες είναι τελικά οι προερχόμενες από την Κίνα Άμεσες Ξένες Επενδύσεις; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Enterprise Greece (Δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Στεργιούλη) από το 2010 έως και το 2017 έχουν από την Κίνα εισρεύσει στη χώρα μας συνολικά καθαρές άμεσες επενδύσεις ύψους 677 εκατ. ευρώ. Τα επόμενα έτη είχαμε τα εξής:

Πρώτον, πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική εταιρεία State Grid με τίμημα 320 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, η κινεζική επιχείρηση Profex Inc. και η Morgan Stanley επένδυσαν 48,5 εκατ. ευρώ στην Κορρές. Τρίτον, έμμεση κινεζική συμμετοχή μέσω της γαλλοκινεζικής εταιρείας Terminal Link SAS στον Οργανισμό Λιμανιού Θεσσαλονίκης.

Τέταρτον, έχουν δοθεί 3464 άδειες «χρυσής βίζας» σε Κινέζους, συνολικά ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το συνολικό απόθεμα των κινέζικων άμεσων ξένων επενδύσεων την περίοδο 2010-2019, ανέρχεται σε 1,15 δισ. ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα που διακινούνται καθημερινά στα ΜΜΕ θα γίνουν στο μέλλον. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ