Ελλάδα-ΗΠΑ-Ρωσία και Θεσσαλονίκη… Γιατί ο Πομπέο ξεκινά από τη Μακεδονία;

Αρκετοί αναγνώστες της ιστοσελίδας μας, αναρωτήθηκαν γιατί ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, πάει κατευθείαν στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, και για ποιο λόγο δεν θα κάνει και ένα σταθμό στην Αθήνα. Είναι όντως ένα θέμα συζήτησης ότι δεν θα επισκεφθεί την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά νομίζω ότι στην παρούσα φάση δεν έχει καμία σημασία, διότι αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψή του στην Ελλάδα σε ένα χρόνο. Άλλωστε το υπογράμμισε και ο αξιωματούχος που ενημέρωσε την Παρασκευή τους Έλληνες ανταποκριτές.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: HELLAS JOURNAL

Θα παραθέσω μάλιστα μία αναφορά σοβαρής διπλωματικής πηγής για την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, που φτάνει την Κυριακή στη χώρα μας, με πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του τη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σούδα και τα Χανιά. Στην Κρήτη υπάρχει η πιο σημαντική, κατά τη γνώμη μου, αμερικανική βάση, η οποία προβλέπω ότι θα βοηθήσει να εξαλειφθεί η όποια «σημαντικότητα» του Ινσιρλίκ. Πρόκειται για μία βάση, η οποία δεν εξυπηρετεί πλέον τους Δυτικούς, καθώς στις πλείστες των περιπτώσεων δεν λαμβάνουν άδεια για τη χρησιμοποιήσουν.
Παλαιότερα, μου είπε η διπλωματική πηγή, όταν ο εκάστοτε Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκεπτόταν την Άγκυρα και όχι την Αθήνα, εκφράζατε παράπονα.

Τώρα, που ο Πομπέο επισκέπτεται για δεύτερη φορά την Ελλάδα και δεν πάει στην Τουρκία, πάλι εκφράζετε παράπονα. Και στο θέμα αυτό, έχουν δίκιο. Σημειώνω δε ότι επισκέφθηκε και την Κύπρο πριν δύο εβδομάδες, και φώναζαν οι Τούρκοι διότι ο Αμερικανός υπουργός επέλεξε να μην συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Και η παραπάνω αναφορά γίνεται για τα αρνητικά δημοσιεύματα που προηγήθηκαν της επίσκεψης, παρά το γεγονός ότι στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ ξεκαθάρισε το θέμα του αφοπλισμού των νησιών. Από τη δήλωση του κ. Πάιατ εξάγεται ότι οι Αμερικανοί δεν υπέβαλαν τέτοια πρόταση. Διότι εάν το είχαν πράξει θα ήταν μία αντισυμμαχική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας, τη στιγμή που η αποστρατιωτικοποίηση είναι το βασικό αίτημα των Τούρκων αυτή τη στιγμή. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή