Ελλάδα – ΗΠΑ και F-35: Θα αλλάξει η ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο

«Το μήνυμα ότι η αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας είναι στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για να την ενισχύσουν περαιτέρω, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής απόκτησης των μαχητικών F-35 από την Αθήνα, εστάλη από τον Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, αντικρούοντας τις φήμες περί του αντιθέτου. Τα παραπάνω σημειώνει η ιταλική ιστοσελίδα aviation-report.com, ειδική για θέματα αεροπλοϊας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αποκτησει τα F-35 για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, δήλωσε ο Geoffrey Pyatt. Αυτό το μελλοντικό πρόγραμμα απόκτησης, το οποίο θα ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας, θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τον στρατό των ΗΠΑ και θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα. Ο δρόμος για την απόκτηση του F-35 είναι μια πολυετής διαδικασία που προφανώς θα βασιστεί στις επιτυχίες που επιτεύχθηκαν στο πρόγραμμα αναβάθμισης F-16 Viper.

Όπως είναι γνωστό, το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας προχωρά στην ενίσχυση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με γαλλικά μαχητικά Rafale και πιθανώς αμερικανικά F-35, καθώς και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV), όλα πιθανώς έως το 2021. Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση των υπαρχόντων συστημάτων προχωράει γρήγορα, κάτι που θα μειώσει το βάρος της διατήρησης της ισορροπίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε σύγκριση με την Τουρκία.

Ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη μετατροπή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε αεροπορική δύναμη που, εκτός από την αποδεδειγμένη αξία των ανθρώπινων πόρων της, θα είναι σε θέση να υποστηρίξει ένα σημαντικό φάσμα επιχειρήσεων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Εάν συνεχιστεί αυτός ο σχεδιασμός, η ισορροπία μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αεροπορίας θα αλλάξει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέχεια στην πηγή